version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










14 октярбь 2009

Chişinău, 14 octombrie 2009. - Consiliul Europei este dispus să acorde noilor autorităţi de la Chişinău sprijinul necesar în vederea consolidării instituţiilor democratice şi asigurării supremaţiei dreptului. Despre aceasta s-a menţionat în cadrul întrevederii a Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu cu delegaţia Consiliului Europei condusă de Claudia LUCIANI, director pentru afaceri politice şi cooperare din cadrul Direcţiei Generale pentru Democraţie şi Afaceri Politice, şi cu Wojciech SAWICKI, Director General al APCE.

Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că pînă în prezent Republica Moldova nu şi-a onorat toate angajamentele şi obligaţiunile asumate în momentul aderării la Consiliul Europei. Preşedintele Parlamentului a dat asigurări că Alianţa pentru Integrare Europeană va depune toate eforturile pentru a democratiza instituţiile statului, pentru a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Claudia Luciani a informat Preşedintele Legislativului despre discuţiile purtate cu autorităţile moldovene a aşa-numitului pachet de democratizare – un şir de proiecte înaintate de Comisia Europeană ce urmează a fi implementate în Republica Moldova. Aceste documente au fost elaborate după evenimentele de la Chişinău din 7 aprilie 2009. În context, Mihai Ghimpu a spus că, în şedinţele plenare din săptămîna curentă, Parlamentul urmează să constituie o Comisie de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 pentru ca cetăţenii să cunoască adevărul. La lucrările Comisiei, în opinia sa, este necesar să participe şi experţi internaţionali, inclusiv din cadrul Uniunii Europene şi a Consiliului Europei.

Referindu-se la formarea delegaţiei naţionale la APCE, spicherul a accentuat necesitatea găsirii unei formule corecte şi legale. Corect ar fi ca din componenţa acestei delegaţii să facă parte reprezentanţii tuturor fracţiunilor parlamentare, a precizat Mihai Ghimpu.

În cadrul dialogului s-a menţionat, de asemenea, importanţa organizării, cu suportul Consiliului Europei, a unor treninguri, seminare de instruire pentru deputaţi şi funcţionarii din Aparatul Parlamentului.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова