version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










19 октября 2009

Chişinău, 19 octombrie 2009. - Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, Igor Corman, va participa în perioada 20-22 octombrie 2009 la Reuniunea Interparlamentară privind dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Stockholm, Regatul Suediei. La invitaţia Parlamentului suedez, la Reuniune vor fi prezenţi preşedinţii comisiilor parlamentare de profil din cele 27 ţări ale Uniunii Europene, precum şi din cele 6 state care au fost incluse în iniţiativa Parteneriatul Estic a Uniunii Europene, menită să contribuie la apropierea de UE a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului şi Armeniei.

Reuniunea, prima de acest gen, va constitui un bun prilej pentru definitivarea şi structurarea componentei parlamentare a iniţiativei Parteneriatului Estic, având ca scop evidenţierea oportunităţilor de colaborare între parlamentele celor şase ţări-membre, precum şi a disponibilităţii din partea parlamentelor statelor-membre ale UE şi a Parlamentului European de a sprijini apropierea de UE a ţărilor vizate.


Chişinău, 19 octombrie 2009. – „După 17 ani de la lansarea programului de ţară a Naţiunilor Unite în Republica Moldova, ONU continuă să fie un partener de încredere în procesul de dezvoltare al Republicii Moldova. Familia ONU a oferit o expertiză valoroasă şi diversă procesului de tranziţie al Republicii Moldova prin activităţi de asistenţă pentru promovarea democraţiei, reducerea sărăciei, încurajarea iniţiativelor venite din sectorul privat, măsuri de protecţie a păturilor socialmente vulnerabile, suportul acordat refugiaţilor etc.”

Aceste declaraţii au fost făcute astăzi de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, aflat în vizită la Casa Naţiunilor Unite de la Chişinău cu ocazia celebrării a 17 ani de colaborare între Republica Moldova şi ONU.

Preşedintele Mihai Ghimpu s-a referit la sprijinul solid venit din partea programelor, fondurilor şi agenţiilor specializate ale ONU pe parcursul anilor care au urmat după ce Republica Moldova a devenit stat-membru al ONU în martie 1992, a mulţumit echipei de ţară ONU pentru eforturile depuse, specificînd că actuala guvernare mizează şi în continuare pe sprijinul Agenţiilor ONU în procesul de democratizare a societăţii.

Ulterior, Preşedintele a purtat discuţii cu şefii agenţiilor ONU în Moldova cu referire la priorităţile de dezvoltare a Republicii Moldova în contextul promovării unui şir de reforme democratice. Pe agenda discuţiilor au figurat subiecte precum asigurarea populaţiei cu servicii medicale de calitate, accesul la asistenţa medicală primară pentru toate categoriile de populaţie, problemele sociale ale emigranţilor şi crearea condiţiilor favorabile pentru revenirea lor în ţară, implementarea unei strategii naţionale în domeniul protecţiei sociale, descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale etc. O atenţie specială a fost acordată subiectului ce vizează paşii concreţi pe care autorităţile trebuie să-i facă pentru crearea condiţiilor de supremaţie a legii în Republica Moldova.

La discuţii au participat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Moldova; Matilda Dimovska, Reprezentant permanent adjunct al PNUD; Sandie Blanchet, Reprezentant adjunct al Fondului ONU pentru Copii (UNICEF); Petrus Wijninga, Reprezentant al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi; Boris Gîlcă, coordonator de programe al Fondului ONU pentru Populaţie; Semion Terzioglo, coordonator programe la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie; Pavel Ursu, director al Oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii; Ala Lipciu, coordonator naţional la Organizaţia Internaţională a Muncii; Claude Cahn, Consilier ONU pentru Drepturile Omului; Ulziisuren Jamsran, Reprezentant al Fondului ONU pentru Femei; Gabriela Ionaşcu, coordonator naţional al Programului ONU pentru HIV/SIDA. Reprezentanţii Agenţiilor ONU în Moldova au venit şi cu diverse propuneri şi sugestii pentru ulterioarele politici ale guvernării. Preşedintele a dat asigurări că acestea vor fi examinate pentru a găsi o modalitate potrivită de aplicare a acestora.

Kaarina Immonen, Coordonator Rezident al ONU în Moldova, a mulţumit Preşedintelui pentru dialogul deschis şi constructiv purtat cu şefii agenţiilor ONU în Moldova şi a dat asigurări că Republica Moldova va beneficia şi în continuare de sprijinul ONU. „Chiar dacă uneori ne lipsesc mijloacele financiare, avem foarte multă experienţă pe care v-o putem oferi”, a mai spus Coordonatorul Rezident al ONU în Moldova.

La finalul vizitei, Preşedintele a semnat în Cartea Oaspeţilor de Onoare a Casei ONU şi s-a fotografiat cu echipa de ţară a ONU în Republica Moldova.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова