version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










6 июня 2008

Consolidarea cooperarii dintre Uniunea Europeana si vecinii sai sud-est europeni este de o importanta deosebita pentru promovarea democratiei, drepturilor omului si suprematiei legii in aceste state, precum si in intreaga Europa, au apreciat participantii la Conferinta Parlamentara cu genericul "Impreuna pentru urmatorii 50 de ani", desfasurata de catre Parlamentul European in perioada 4 - 5 iunie curent la Bruxelles, Belgia.

Actiunea a reunit delegatii din Parlamentele nationale ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului precum si reprezentanti ai opozitiei din Belorus si a pus in discutie modalitati de utilizare practica a cadrului politicilor UE, inclusiv a politicii de extindere si a Politicii Europene de Vecinatate (PEV), in vederea consolidarii parteneriatelor deja create si sprijinirii eforturilor vecinilor estici ai UE in procesele de reforme.

Maria POSTOICO, seful delegatiei Parlamentului Republicii Moldova la reuniune, a mentionat rolul important al parlamentelor na?ionale in realizarea obiectivelor PEV si promovarea procesului de integrare europeana.

Vicepresedintele Legislativului moldovean a reconfirmat determinarea tarii noastre de a continua procesul de reforme interne si armonizare a legislatiei nationale cu cea comunitara. Totodata, Maria POSTOICO a solicitat suportul partenerilor europeni pentru obtinerea de catre Republica Moldova a mandatului UE de negociere a noului acord de cooperare cu Uniunea Europeana.

Conferinta s-a incheiat cu adoptarea unei declaratii comune a Parlamentului European si a delegatiilor parlamentelor tarilor participante, care stipuleaza sustinerea participantilor pentru consolidarea dimensiunii estice a PEV prin politici si actiuni concrete, inclusiv prin crearea unei noi structuri de cooperare parlamentara intre Parlamentul European si parlamentele statelor vecine de la estul UE.

Totodata, Declaratia Conferintei remarca necesitatea elaborarii unor mecanisme distincte de cooperare a UE cu vecinii sud-est europeni bazata pe specificul fiecarei tari din regiune, precum si pe nivelul diferit al relatiilor acestora cu comunitatea europeana.

Textul final al Declaratiei subliniaza, de asemenea, pericolul pe care il comporta conflictele nesolutionate din vecinatatea estica a UE pentru securitatea si stabilitatea in Europa, precum si faptul ca acestea constituie impedimente serioase in obtinerea stabilitatii politice, dezvoltarii economice si unei cooperari regionale durabile si face apel la intensificarea eforturilor in vederea reglementarii acestor conflicte in conformitate cu legislatia internationala.

Din componenta delegatiei parlamentare de la Chisinau au mai facut parte legislatorii Vlad CUBREACOV, Serafim URECHEAN, Valentina STRATAN.


Dezvoltarea mediului concurential nu poate fi realizata decit in baza unui cadru legislativ adecvat, a declarat astazi Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul Conferintei Internationale "Mediul Concurential in Conditiile Globalizarii".

Presedintele Legislativului a subliniat importanta care revine politicilor de concurenta pentru dezvoltarea unei economii de piata si a unui sistem economic eficient.
Necesitatea reglementarii domeniului concurential in Republica Moldova, a accentuat spicherul, s-a facut resimtita in ultimii ani tot mai activ odata cu dinamizarea proceselor concurentiale in mediul de afaceri autohton.

In acest sens, Marian LUPU a reamintit faptul ca Parlamentul Republicii Moldova a adoptat in 2007 Hotarirea prin care a fost constituita Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei (ANPC), in calitate de organ independent de reglementare a domeniului, si care deja a stabilit relatii de colaborare cu peste 20 de autoritati de concurenta din intreaga lume.

Totodata, Parlamentul Republicii Moldova a operat recent un set de modificari la Legea concurentei adoptata in anul 2000, care, in opinia Presedintelui Legislativului, reprezinta un pas important in consolidarea legislatiei concurentiale in Republica Moldova. Potrivit spicherului, amendamentele operate asigura reguli clare si transparente pentru toti agentii economici, fiind, in primul rind, benefice pentru mediul de afaceri. In acelasi timp, modificarile recente urmeaza sa stimuleze functionalitatea si eficienta activitatii ANPC, prin cresterea transparentei, acordarea unor imputerniciri adecvate ANPC si preluarea unor norme europene de reglementare a domeniului concurential.

Parlamentul Republicii Moldova, a estimat spicherul, este interesat in promovarea unei coerente maxime a legislatiei nationale in domeniul protectiei concurentei, inclusiv prin preluarea practicilor internationale si normelor europene din domeniu.

Marian LUPU si-a exprimat convingerea ca forul international de la Chisinau va avea un efect pozitiv pronuntat in ce priveste consolidarea bazei informationale pentru dezvoltarea relatiilor de cooperare si schimb de experienta intre reprezentantii tuturor structurilor participante.


Republica Moldova va prelua Presedintia Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra (AP CEMN) in cadrul celei cea de-a 31-a sedinte Plenare a AP CEMN, care va avea loc intre 9 - 11 iunie curent la Atena, Republica Elena.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, va participa in fruntea unei delegatii legislative in perioada 9 - 11 iunie curent la lucrarile Summit-ului Presedintilor de Parlament a statelor-membre ale AP CEMN si la cea de-a 31-a sedinta Plenara a Adunarii Generale a organizatiei.

Parlamentul Republicii Moldova va prelua Presedintia AP CEMN de la Legislativul elen si urmeaza sa gazduiasca in luna noiembrie curent Summit-ul spicherilor statelor-membre ale organizatiei.

La reuniunea de la Atena vor participa delegatii din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Moldova, Romania, Rusia, Turcia, Ucraina, precum si reprezentanti din Slovacia si din Parlamentul European in calitate de observatori. In cadrul summit-ului este preconizata adoptarea Declaratiei privind 15 ani de la crearea AP CEMN.

In timpul lucrarilor summit-ului, Marian LUPU va avea o serie de intrevederi bilaterale cu omologii sai din Grecia, Bulgaria, Ucraina, Azerbaidjan, Turcia, precum si cu vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei si cu vicespicherul Parlamentului European.

Din componenta delegatiei Legislativului moldovean mai fac parte parlamentarii Nicolae BONDARCIUC si Marcel RADUCAN.

6 iunie 2008


Sectia Relatii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова