version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










25 июня 2008

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit astăzi pe Jianwei GONG, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la Chişinău, în legătură cu încheierea misiunii sale diplomatice în ţara noastră.     

Marian LUPU a exprimat gratitudine ambasadorului chinez pentru activitatea desfăşurată pe durata mandatului său în vederea aprofundării relaţiilor tradiţionale de prietenie moldo-chineze, inclusiv pe dimensiunea interparlamentară.

„Republica Populară Chineză este un stat prieten şi un partener strategic pentru Republica Moldova şi resimţim suportul constant al acestei ţări”, a afirmat Preşedintele Legislativului. Marian LUPU a exprimat în context compasiune poporului chinez în legătură cu recentele cutremure devastatoare din China, care s-au soldat cu tragice pierderi de vieţi omeneşti. „Suntem alături de dumneavoastră în aceste clipe grele”, a mai spus spicherul moldovean.

Referindu-se la aspectul parlamentar al relaţiilor bilaterale moldo-chineze, şeful Legislativului a menţionat importanţa schimbului intens de delegaţii la nivel de comisii permanente şi grupuri de prietenie din cadrul organelor legislative ale celor două ţări. Oficialii au salutat vizita în a doua jumătate a anului curent în China a unei delegaţii parlamentare de la Chişinău condusă de Preşedintele Parlamentului RM.  

Jianwei GONG, la rândul său, a apreciat drept ascendentă dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-chineze pe multiple planuri şi a reiterat interesul Chinei pentru consolidarea relaţiilor de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză.       


Perspectiva dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Muntenegru în lumina aspiraţiilor şi viziunilor europene comune ale celor două ţări a fost discutată în cadrul întrevederii de astăzi dintre Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Milan ROĆEN, Ministru al Afacerilor Externe al Muntenegrului, aflat în vizită oficială la Chişinău.

Preşedintele Parlamentului a apreciat vizita oficialului muntenegrean în ţara noastră drept foarte importantă pentru intensificarea relaţiilor de cooperare dintre cele două state, atât pe dimensiunea relaţiilor bilaterale, precum şi în context regional şi european.

Oficialii au remarcat faptul că Republica Moldova şi Muntenegru împărtăşesc viziuni europene comune, fapt ce le permite să dezvolte relaţii de prietenie şi parteneriat în vederea susţinerii reciproce în afirmarea parcursului european al ambelor ţări.

Interlocutorii au apreciat în acest context importanţa realizării reformelor domestice, alinierii legislaţiei naţionale la standardele europene şi cooperării bilaterale a statelor din regiune în parcurgerea procesului complex de integrare europeană.   

Interlocutorii au mai menţionat interesul ambelor părţi pentru impulsionarea relaţiilor interparlamentare moldo-muntenegrene, inclusiv prin realizarea vizitelor la nivel de Preşedinţi de Legislativ, delegaţii ale comisiilor permanente de profil şi grupuri parlamentare de prietenie.

În acest context, Marian LUPU i-a adresat omologului său muntenegrean o invitaţie oficială de a efectua o vizită în Republica Moldova. O invitaţie similară de a efectua o vizită în Muntenegru a fost adresată, în numele Preşedintelui Parlamentului muntenegrean, şi spicherului moldovean.

În cadrul întrevederii a fost remarcată, de asemenea, necesitatea conjugării eforturilor comune pe dimensiunea colaborării regionale, fiind menţionată în mod particular importanţa aranjamentelor regionale în calitate de mecanism complementar de realizare a dialogului bilateral, precum şi de afirmare a vocaţiei europene a statelor din regiunea sud-est europeană.    


Iniţiativa „Parteneriatului Estic” reprezintă un instrument complementar Politicii Europene de Vecinătate de o importanţă strategică în susţinerea aspiraţiilor europene ale ţărilor din regiunea sud-est europeană, a fost accentuat în cadrul întrevederii de astăzi dintre Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Krzysztof SUPROWICZ, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în ţara noastră.   

Potrivit interlocutorilor, respectiva iniţiativă polono-suedeză este valoroasă şi importantă pentru facilitarea realizării aspiraţiilor europene istorice ale naţiunilor din estul Europei.  

Marian LUPU a salutat acest nou concept de abordare, atribuindu-i o importanţă deosebită atât pe dimensiunea mesajului şi susţinerii politice, precum şi care vine să avanseze cadrul relaţiilor din zona Politicii Europene de Vecinătate ale statelor din această regiune.   

„Europa estică este parte integrală a Europei şi trebuie să beneficieze de un tratament egal”, a afirmat diplomatul polonez referindu-se la importanţa apariţiei acestei noi iniţiative europene.  

În altă ordine de idei, interlocutorii au pledat, de asemenea, în favoarea dezvoltării dinamice a cooperării interparlamentare moldo-poloneze, fiind accentuată importanţa organizării unui schimb de vizite la nivelul celor două instituţii legiuitoare. În acest context, a fost discutată oportunitatea organizării unei vizite oficiale la Chişinău a Preşedintelui Sejmului Republicii Polonia.       

În acelaşi timp, diplomatul polonez a accentuat faptul că pe data de 10 iulie curent într-o primă vizită oficială la Chişinău se va afla ministrul polonez de Externe, acţiune ce va oferi un bun prilej pentru consolidarea dialogului bilateral dintre Republica Moldova şi Republica Polonia, precum şi discutarea mecanismelor de impulsionare a parcursului european al ţării noastre.     

Krzysztof SUPROWICZ a reiterat în acest context interesul şi importanţa specială pe care le manifestă Republica Polonia faţă de ţările din Europa sud-estică, inclusiv faţă de susţinerea dezideratului european al Republicii Moldova.

În finalul întrevederii, oficialii au mai discutat o serie de aspecte privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean, fiind accentuată importanţa identificării unei soluţii viabile a conflictului în cadrul formatului de negocieri cinci plus doi.  


Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a întâlnit cu Ahmet Ferit ÜLKER, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia în ţara noastră.  

 

Preşedintele Parlamentului a adresat felicitări diplomatului turc în legătură cu acreditarea în calitate de ambasador în ţara noastră, exprimând în context disponibilitatea autorităţilor Republicii Moldova de a dezvolta în continuare relaţii de cooperare foarte bune cu Republica Turcia.      

Cei doi oficiali au apreciat înalt caracterul foarte bun al relaţiilor bilaterale moldo-turce şi dialogul politic dinamic dintre cele două ţări prietene şi partenere.      

În cadrul întâlnirii a fost accentuat interesul ambelor părţi pentru extinderea şi consolidarea raporturilor moldo-turce pe dimensiunea interparlamentară, fiind menţionată oportunitatea intensificării contactelor şi schimbului de vizite la nivelul organelor de lucru ale forurilor legislative de la Chişinău şi Ankara.    

În mod particular, a fost subliniată importanţa dinamizării contactelor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia şi identificării unor proiecte de investiţii reciproc avantajoase.   

Marian LUPU a exprimat gratitudine autorităţilor turce pentru sprijinul acordat Republicii Moldova prin intermediul mai multor proiecte de asistenţă şi finanţare, precum şi pentru susţinerea ţării noastre în depăşirea consecinţelor secetei din vara anului trecut. Preşedintele Parlamentului, de asemenea, a menţionat drept deosebit de importantă asistenţa acordată de autorităţile Turciei pentru susţinerea dezvoltării UTA Găgăuz-Yeri.  

 

25 iunie 2008

 

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова