version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










10 июня 2008

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut la Atena o întrevedere bilaterală cu Dimitrios SIOUFAS, Preşedintele Parlamentului Elen.

 

Oficialii au salutat caracterul foarte constructiv al relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, pledând pentru extinderea şi aprofundarea contactelor moldo-elene pe multiple planuri, inclusiv pe dimensiunea relaţiilor interparlamentare. În acest context, Marian LUPU i-a adresat Preşedintelui Parlamentului elen o invitaţie oficială de a vizita Republica Moldova, subliniind că acest fapt va contribui la atingerea unei noi dinamici în dialogul dintre Legislativele de la Chişinău şi Atena.  

 

În acelaşi timp, spicherul moldovean a solicitat susţinerea Republicii Elene în dialogul ţării noastre cu Uniunea Europeană, inclusiv în procesul de negociere a unui nou acord juridic dintre Republica Moldova şi UE.  

 

Marian LUPU a felicitat Parlamentul Republicii Elene pentru reuşita Preşedinţiei Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, accentuând faptul că Republica Moldova va menţine în continuare drept prioritate consolidarea relaţiilor statelor din regiune cu comunitatea europeană şi partenerii regionali.  

 

Interlocutorii au pledat pentru iniţierea discuţiilor privind stabilirea unei noi Adunări Parlamentare, care ar include parlamentele celor 12 state ale AP CEMN, instituţiile legislative ale celor 27 ţări-membre ale Uniunii Europene şi Parlamentul European.  

 

Potrivit celor doi oficiali, o asemenea iniţiativă ar deschide o nouă eră a relaţiilor interparlamentare, ar consolida perspectiva europeană a ţărilor din regiunea Mării Negre, atribuindu-le vizibilitate pe agenda europeană şi raporturi mai strânse cu partenerii europeni.

 

În cadrul întrevederii au fost abordate, de asemenea, o serie de chestiuni privind cooperarea în cadrul Comunităţii Energetice, fiind accentuată dorinţa Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline în cadrul acestui aranjament important.       


Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a întâlnit la Atena, în cadrul reuniunii AP CEMN, cu Marek SIWIEC, Vicepreşedintele Parlamentului European.  

 

Cei doi oficiali au abordat o serie de aspecte privind intensificarea relaţiilor de cooperare ale statelor din regiunea Mării Negre cu comunitatea europeană.

 

În mod particular a fost accentuată importanţă dinamizării contactelor interparlamentare dintre Parlamentele naţionale ale statelor din această zonă şi Parlamentul European, interlocutorii subliniind în context rolul crescând al dimensiunii parlamentare în ansamblul relaţiilor generale.   

 

Marian LUPU a solicitat suportul Parlamentului European în negocierea unui nou aranjament juridic dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Potrivit spicherului moldovean, noul acord ar trebui să prevadă apropierea graduală a ţării noastre de libertăţile europene şi să conţină o perspectivă europeană sigură a Republicii Moldova.

 

Marek SIWIEC a subliniat, la rândul său, interesul şi disponibilitatea Parlamentului European de a consolida raporturile de cooperare cu statele din regiunea sud-est europeană. Potrivit oficialului european, în acest context Parlamentul European a organizat recent la Bruxelles o Conferinţă dedicată dimensiunii estice a Politicii Europene de Vecinătate care a pus în discuţiile particularităţile statelor din regiune şi a accentuat abordarea distinctă pe care ar trebui să o aibă comunitatea europeană în raport cu statele incluse în Politica de Vecinătate a UE.     

 

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate chestiuni privind iniţierea discuţiilor pe marginea unei noi iniţiative interparlamentare, care să includă consolidarea relaţiilor de parteneriat dintre Parlamentele naţionale din AP CEMN, din statele-membre ale UE şi Parlamentul European. Aspecte ale aceste iniţiative urmează să fie discutate de către Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova în cadrul vizitei la instituţiile europene din toamna anului curent.  

 

 

10 iunie 2008

 

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

 


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова