version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










27 июня 2008

Relaţiile bilaterale moldo-ruse în ansamblu, precum şi aspecte ale cooperării regionale şi ale proceselor migraţionale dintre cele două state, vor fi discutate la 30 iunie curent de parlamentari de la Chişinău şi Moscova în cadrul celei de-a treia şedinţe comune a Comisiei interparlamentare de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Federală a Federaţiei Ruse.  

O delegaţie a Adunării Federale a Rusiei, din componenţa căreia fac parte legislatori din cele două camere ale instituţiei legiuitoare de la Moscova – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, se va deplasa la Chişinău pentru a participa la lucrările reuniunii. Delegaţia parlamentară rusă este condusă de Alexandr MOSKALEŢ, copreşedinte al Comisiei interparlamentare de cooperare. Din partea Republicii Moldova, copreşedinte al Comisiei respective este Eugenia OSTAPCIUC.   

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanţi ai autorităţilor responsabile din cadrul Guvernului vor participa, de asemenea, la şedinţa Comisiei interparlamentare.

La finalul lucrărilor este preconizată adoptarea unei Declaraţii comune.

Din componenţa delegaţiei din Rusia mai fac parte parlamentarii Vadim GUSTOV, Preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI din cadrul Consiliului Federaţiei, Boris AGAPOV, Elena DRAPECO; Victor ZVAGHELSCHII, Oleg CULICOV, Veaceslav NOVICOV, Iulia PESCOVSCAIA, Boris TRETIAC, Irşat FAHRITDINOV, Husein CECENOV.


Tinerii din Republica Moldova care participă în premieră în acest an la Programul Bursa Parlamentară Internaţională au fost înalt apreciaţi de oficiali ai Bundestagului german.     

Despre acest lucru a comunicat Nikolaus von der Wenge Graf LAMBSDORFF, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania la Chişinău, în cadrul întrevederii de astăzi cu Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit diplomatului german, cei patru tineri din Republica Moldova au fost apreciaţi drept cei mai buni dintre tinerii participanţi la Bursa Parlamentară Internaţională, dând dovadă de responsabilitate şi implicare activă în cadrul Programului.

Oficialul german, de asemenea, a comunicat că tinerii din Republica Moldova pot participa la acest Program şi în 2009.  

Ambasadorul a mai subliniat faptul că programul oferă o şansă unică pentru tinerii din Republica Moldova, vorbitori de limbă germană şi interesaţi în procesul politic, precum şi de implicare în consolidarea reformelor democratice, de a se familiariza cu practica legislativă din Germania.  

Bursa Parlamentară Internaţională reprezintă un proiect unic oferit de Bundestagul german împreună cu trei universităţi din Berlin. Bursa respectivă oferă tinerilor posibilitatea de a efectua o practică de trei luni şi jumătate în biroul unui deputat german, patru săptămâni la o fundaţie politică din Berlin şi de a absolvi un program academic complementar organizat de universităţile germane, participante la program.   

Programul durează în total 5 luni şi acoperă cheltuielile pentru: cazare, asigurarea de sănătate, pentru accidente şi de răspundere civilă, costul transportului la Berlin tur-retur.   Cunoaşterea foarte bună a limbii germane este o condiţie de bază pentru participarea în cadrul acestui program.   

Participarea tinerilor din Moldova în cadrul acestui program are loc sub egida Bundestagului german şi al Parlamentului Republicii Moldova.    

Dosarele urmează a depuse la Ambasada Republicii Federale Germane din Chişinău până la 30 iunie curent. Detalii pot fi găsite pe www.bundestag.de/ips , precum şi la tel: + 373 22 200 600           sau E-mail: info@chisinau.diplo.de  


Republica Federală Germania pledează pentru un angajament consolidat al UE în susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. Printr-o nouă Moţiune privind sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova, adoptată de marea majoritate a legislatorilor din Bundestag la 26 iunie curent, Germania recunoaşte aspiraţiile ţării noastre de apropiere de familia europeană şi reconfirmă suportul ferm al acestui stat în favoarea dezideratului european al Moldovei.   

Acest lucru a fost comunicat în cadrul întrevederii de astăzi dintre Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Nikolaus von der Wenge Graf LAMBSDORFF, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania la Chişinău.

În Moţiunea adoptată Bundestagul german apreciază faptul că Republica Moldova depune eforturi hotărâte pentru apropierea de Uniunea Europeană şi optează pentru susţinerea ţării noastre în obţinerea cât mai curând posibil a mandatului Uniunii Europene de începere a negocierilor pe marginea unui nou acord cu comunitatea europeană. Noul aranjament, accentuează legislatorii de la Berlin, trebuie să depăşească esenţial actualul Acord de Parteneriat şi Cooperare, să reflecte progresele înregistrate de Moldova, precum şi să stipuleze acţiunile corespunzătoare necesităţilor, aspiraţiilor şi aşteptărilor ţării noastre în parcursul său european.  

Marian LUPU şi Nikolaus von der Wenge Graf LAMBSDORFF au salutat adoptarea acestui document, apreciindu-l drept deosebit de important pentru susţinerea realizării reformelor europene demarate de Republica Moldova. În context, interlocutorii au  remarcat faptul că dialogul politic foarte bun dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania pe dimensiunea parlamentară a contribuit de o manieră decisivă la includerea ţării noastre pe agenda politică a autorităţilor de la Berlin.

Oficialii au mai apreciat faptul că moţiunea abordează clar realităţile din Republica Moldova şi menţionează corect necesitatea continuării eforturilor ţării noastre în direcţia consolidării democraţiei, asigurării libertăţii presei, independenţei justiţiei, combaterii corupţiei şi traficului de fiinţe umane.       

Totodată, în documentul adoptat parlamentarii germani îndeamnă Uniunea Europeană să-şi continue angajamentul în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, în vederea restabilirii unităţii teritoriale şi asigurării suveranităţii Republicii Moldova.

De asemenea, legiuitorii germani cheamă Guvernul Federal al Germaniei să sprijine negocierile dintre Republica Moldova şi România privind încheierea Tratatului de bază.

Cât priveşte dezvoltarea economică a ţării, sunt apreciate succesele înregistrate în privinţa îmbunătăţirii climatului investiţional, fiind menţionată totodată importanţa decisivă a sprijinului consecvent din partea UE, cât şi politica activă de reforme a autorităţilor de la Chişinău. 

Preşedintele Parlamentului a apreciat înalt atitudinea şi sprijinul Republicii Moldova de către Bundestagul Germaniei, una dintre ţările lider ale Uniunii Europene, menţionând că aceasta reprezintă dovadă elocventă a cooperării foarte bune dintre ţara noastră şi Germania. Urmare a schimbului intens de vizite pe dimensiunea instituţiilor legislative ale celor două ţări (în 2006 Norbert LAMMERT, Preşedintele Bundestagului german, a vizitat RM, iar în 2007 într-o vizită la Berlin s-a aflat delegaţia parlamentară de la Chişinău, condusă de Marian LUPU), precum şi a dialogului la nivel de structuri parlamentare ţara noastră beneficiază de atenţie sporită din partea Bundestagului. În acest context, oficialul german a reiterat importanţă diplomaţiei parlamentare drept un instrument eficient de dezvoltare a relaţiilor bilaterale şi promovare a vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda discuţiilor europene.

Moţiunea parlamentară „A sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova” a fost adoptată de Bundestagul german în seara zilei de 26 iunie curent, fiind sprijinită de fracţiunile CDU/CSU (Partidul Creştin Democrat/Partidul Creştin Social), SPD (Partidul Social Democrat), FDP (Partidul Liberal Democrat) şi Alianţa 90/Verzii. Acesta este cel de-al doilea document dedicat ţării noastre în istoria legislativului german. La 6 mai 2004 a fost adoptată moţiunea „A sprijini calea spre unificare şi democratizare în Republica Moldova”.

 

27 iunie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова