version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











11 april 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, va participa, intre 13 - 15 aprilie curent, la cea de-a 7-a Conferinta a Presedintilor de Parlament din tarile-membre ale Procesului de Cooperare in Europa de Sud-est (SEECP), care se va desfasura la Sofia, Bulgaria.

Saptamana Nationala a Voluntariatului se va desfasura intre 14 - 20 aprilie curent si va fi sustinuta de Parlamentul Republicii Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, va participa, intre 13 - 15 aprilie curent, la cea de-a 7-a Conferinta a Presedintilor de Parlament din tarile-membre ale Procesului de Cooperare in Europa de Sud-est (SEECP), care se va desfasura la Sofia, Bulgaria.

Conferinta cu genericul "Consolidarea rolului cooperarii parlamentare regionale in Europa de Sud-est" va reuni participanti din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Turcia.

Conferinta va pune in discutie mecanisme de impulsionare a cooperarii intre forurile legislative din tarile-participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-est.

In cadrul reuniunii, Croatia, Bulgaria si Republica Moldova, tari care detin troica SEECP, vor sustine o conferinta de presa comuna. Republica Moldova va prelua Presedintia SEECP in luna mai curent de la Bulgaria.

La finalul reuniunii este preconizata adoptarea unei Declaratii comune si semnarea Memorandumului de Intelegere privind Cooperarea Interparlamentara in Europa de Sud-est.

In cadrul vizitei la Sofia, Marian LUPU urmeaza, de asemenea, sa aiba o intrevedere bilaterala cu Georgi PIRINSKI, Presedintele Adunarii Nationale a Bulgariei, cu care va aborda perspectivele dezvoltarii relatiilor moldo-bulgare, in particular pe dimensiunea interparlamentara.

Saptamana Nationala a Voluntariatului se va desfasura intre 14 - 20 aprilie curent si va fi sustinuta de Parlamentul Republicii Moldova.

Pe parcursul unei saptamani, organizatiile active in domeniul voluntariatului vor desfasura actiuni de informare si sensibilizare a opiniei publice despre activitatile de voluntariat si contributia voluntarilor la dezvoltarea comunitatii.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului, deputati si alte persoane publice se vor implica, de asemenea, in actiuni de voluntariat in vederea promovarii importantei activitatii voluntarilor pentru societatea din Republica Moldova.

In perioada 14 - 20 aprilie curent asociatiile neguvernamentale vor organiza mai multe actiuni de binefacere, printre care "Paste pentru fiecare", in cadrul careia persoanele social-vulnerabile vor primi produse pentru masa de Pasti, "O raza de lumina", in care vor fi antrenati 210 batrani si persoane cu invaliditate de la Azilul Republican de Batrani si Invalizi.

De asemenea, organizatiile de voluntari vor vizita copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Oncologic, vor organiza pentru 200 de copii de la Centrul Republican de Plasament si Reabilitare a Copiilor de Varsta Frageda vizite la Gradina Zoologica, in mai multe licee va avea loc ungherasul educatorului de la egal la egal, etc.

Pe tot parcursul saptamanii voluntarii vor distribui materiale informative ce tin de voluntariat, HIV/SIDA, hepatite si tutun.

Parlamentul Republicii Moldova va gazdui pe durata desfasurarii Saptamanii Nationale a Voluntariatului o expozitie cu privire la activitatea de voluntariat.

Incepand din 2007 Saptamana Nationala a Voluntariatului este organizata traditional in fiecare an in luna aprilie de catre Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat.

In cadrul actiunii de anul trecut 45 de voluntari au realizat 29 de activitati in patru localitati din tara, de pe urma carora au beneficiat 9600 persoane.

Saptamana Nationala a Voluntariatului are drept obiectiv promovarea responsabilitatii sociale in randul cetatenilor si sensibilizarea opiniei publice privind contributia voluntarilor la dezvoltarea societatii.

11.04.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova