version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











15 april 2008

Preluarea de catre Republica Moldova in luna mai curent a Presedintiei Procesului de Cooperare in Europa de Sud-est reprezinta un angajament responsabil si important al tarii noastre pe dimensiunea cooperarii regionale, a afirmat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul celei de-a 7-a Conferinte a Presedintilor de Parlament din tarile-membre ale SEECP, care s-a desfasurat la Sofia, Bulgaria, intre 14 - 15 aprilie curent.

Presedintele Legislativului a accentuat faptul ca Parlamentelor statelor-participante la SEECP le revine un rol esential in procesul ajustarii domeniilor nationale la principiile, standardele si valorile europene.

Potrivit spicherului, Parlamentul Republicii Moldova, pe durata detinerii Presedintiei SEECP, va avea drept prioritati consolidarea dialogului dintre statele SEECP si cele ale Uniunii Europene, promovarea perspectivei europene a statelor din Europa de Sud-est, sustinerea aspiratiilor de integrare europeana a tarilor din regiunea sud-est europeana si atribuirea Procesului de Cooperare in Europa de Sud-est unui statut de for european regional consolidat si puternic.

Marian LUPU a subliniat faptul ca Parlamentele nationale trebuie sa contribuie activ la promovarea reformelor democratice, asigurarea drepturilor omului, si garantarea valorilor europene comune precum toleranta, diversitatea, etc.

In discursul rostit, Marian LUPU, de asemenea, a abordat necesitatea identificarii unor solutii viabile si durabile la problemele conflictelor inghetate.

Conferinta cu genericul "Consolidarea rolului cooperarii parlamentare regionale in Europa de Sud-est" a reunit participanti din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Turcia si a pus in discutie mecanisme de impulsionare a cooperarii intre forurile legislative din tarile-participante la SEECP.

In cadrul reuniunii, Croatia, Bulgaria si Republica Moldova, tari care detin Troica SEECP, au sustinut o conferinta de presa comuna. La finalul reuniunii a fost adoptata o Declaratie comuna si semnat Memorandumul de Intelegere privind Cooperarea Interparlamentara in Europa de Sud-est.

15.04.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova