version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











4 february 2007

"De rand cu HIV/SIDA, cancerul este cea mai dramatica maladie cu care se confrunta omenirea acum la inceputul mileniului trei. Anual in intreaga lume circa 6 milioane de oameni decedeaza din cauza cancerului, iar aproximativ alte 10 milioane sunt diagnosticati ca fiind afectati de cancer. In Republica Moldova anual sunt inregistrati in randul bolnavilor de cancer 7000-7500 de oameni. Este o problema care nu poate fi neglijata de catre autoritati", a declarat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in lansarea actiunii "Daruieste Sperante", eveniment de binefacere desfasurat in beneficiul bolnavilor cu cancer pentru achizitionarea de echipamente pentru diagnosticare si medicamente pentru tratament. In deschiderea actiunii a fost oficiat si un serviciu divin la Catedrala Mitropolitana "Nasterea Domnului" din Chisinau.

Actiunea este organizata de catre Asociatia Farmacistilor din Moldova si va avea loc pe intreg teritoriul tarii in perioada 4 - 11 februarie curent, timp in care pot fi facute donatii pe contul Bancii de Economii si apeland un numar de telefon deschis pentru aceste scopuri: 0 900 22 333 (un apel constituie o donatie de 15 lei).

Marian LUPU si-a exprimat convingerea ca parlamentarii vor contribui cu donatii financiare pe parcursul saptamanii viitoare, intrucat aceasta maladie poate fi combatuta doar cu eforturi comune din partea autoritatilor, a societatii civile si a fiecarui cetatean in parte.

"Campania "Daruieste Sperante" este o actiune frumoasa, care ne va face sa constientizam responsabilitatea ce ne revine fiecaruia dintre noi si ne va face sa intelegem ca cancerul poate fi prevenit si tratat. Cu eforturi comune trebuie sa punem bariere in fata acestei maladii care duce la importante pierderi de vieti omenesti, precum si la pierderi sociale, economice si reduce potentialul uman al tarii", a mai adaugat Marian LUPU.

Potrivit Presedintelui Parlamentului, in ultimii ani autoritatile au intreprins eforturi suplimentare in vederea consolidarii bazei metodologice si financiare a institutiilor responsabile de diagnosticarea si tratamentul cancerului.

04.02.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova