version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











27 february 2007

Delegatia Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentara a OSCE, condusa de Grigore PETRENCO, Presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana, a avut, astazi, la Viena, in cadrul reuniunii de iarna a AP OSCE, un sir de intrevederi cu delegatiile parlamentare ale Republicii Cehe, Regatului Suedia, Republicii Slovenia, Republicii Ucraina, Republicii Lituania, Maltei, Republicii Slovacia, delegatia AP OSCE pentru tara noastra. La intrevederi a participat si Victor POSTOLACHI, Ambasadorul Republicii Moldova in Republica Austria.

In cadrul intrevederii cu Jaromir VOLNY, seful delegatiei cehe, au fost abordate diferite aspecte ale cooperarii moldo-cehe in domeniul integrarii europene. Reprezentantii legislativului ceh au mentionat disponibilitatea Republicii Cehe de a sustine Republica Moldova in procesul europenizarii. Partile au mai subliniat importanta intensificarii contactelor bilaterale interparlamentare.

Discutiile cu delegatia Regatului Suedia, condusa de Walburga HABSBURG DOUGLAS, membra Comitetului pentru politica externa a Parlamentului suedez, au vizat semnarea in timpul apropiat a Memorandumului trilateral de cooperare intre Parlamentul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Letone si Parlamentul Regatului Suedia, document care are drept obiectiv oferirea asistentei Republicii Moldova de catre Suedia si Letonia in domeniul integrarii europene.

Potrivit sefei delegatiei suedeze, Adunarea Parlamentara a OSCE in persoana lui Goran LENNMARKER, membrul delegatiei suedeze la AP OSCE, si, concomitent, Presedintele AP OSCE, este deosebit de interesata in a oferi asistenta necesara pentru statele care se afla in vecinatatea nemijlocita cu Uniunea Europeana, precum si in a implica AP a OSCE cat mai activ si eficient in rezolvarea "conflictelor inghetate".

De asemenea, Presedinta delegatiei din Suedia a mentionat posibilitatea restructurarii si extinderii asistentei suedeze pentru Republica Moldova. Folosindu-se de aceasta posibilitate, Grigore PETRENCO l-a invitat pe Urban AHLIN, vicepresedintele Comitetului pentru politica externa al Parlamentului Suediei, de a vizita Republica Moldova in vederea continuarii dialogului bilateral initiat in anul 2005 in cadrul primei sale vizite la Chisinau. La finele intrevederii, seful delegatiei parlamentare moldovenesti a solicitat sustinerea partii suedeze in obtinerea unui statut special pentru Republica Moldova in cadrul reuniunilor regulate ale Presedintilor Comitetelor pentru Afaceri Europene ale statelor - membre ale UE.

Intrevederea cu Roberto BATTELLI, seful delegatiei slovene la AP OSCE, si Reprezentantul Special al Presedintelui AP OSCE pentru Europa de Sud-est, s-a axat asupra discutarii posibilitatilor de a oferi asistenta Republicii Moldova de catre Republica Slovena in procesul integrarii europene, in particular avand in vedere faptul ca Slovenia va exercita Presedintia in cadrul Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a anului 2008. Partea slovena si-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenta necesara atat la nivelul pregatirii parlamentarilor, cat si expertilor. In acest context, Roberto BATTELLI a promis examinarea posibilitatii organizarii vizitei la Chisinau a delegatiei unite a Comitetului pentru politica externa si a Comitetului pentru afaceri europene din cadrul Parlamentului Sloveniei. La finele intrevederii, Grigore PETRENCO a solicitat sustinerea partii suedeze in obtinerea unui statut special pentru Republica Moldova in cadrul reuniunii regulate a Presedintilor Comitetelor pentru Afaceri Europene ale statelor - membre ale UE.

In cadrul intrevederii cu Oleh BILORUS, seful delegatiei ucrainene la AP OSCE, vicepresedintele Comitetului pentru politica externa din cadrul Radei Supreme a Ucrainei, a fost abordata problema organizarii sedintei comune a Comitetelor pentru politica externa din legislativele ambelor tari care va avea loc la Odessa la finele lunii februarie curent. Agenda reuniunii include identificarea cailor necesare de eficientizare a cooperarii moldo-ucrainene in mai multe domenii, aprofundarea relatiilor bilaterale pe dimensiunea interparlamentara, precum si vizitarea Misiunii UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean (EUBAM).

In cadrul dialogului cu membrii delegatiei Slovaciei la AP OSCE a fost examinat cadrul existent al relatiilor bilaterale, inclusiv intensificarea cooperarii interparlamentare in domeniul integrarii europene. In acest sens, partea slovaca si-a exprimat disponibilitatea de a sustine eforturile si vectorul european al Republicii Moldova.

Intrevederea cu Jason AZZOPARDI, seful delegatiei Maltei la AP OSCE, si Presedintele Comitetului pentru politica externa a Parlamentului Maltei, a constituit prima intrevedere interparlamentara in istoria relatiilor bilaterale intre Moldova si Malta. In acest context, delegatia Maltei a fost informata despre obiectivele politicii externe ale tarii noastre, in special in directia aspiratiilor europene. Delegatia Maltei a exprimat disponibilitatea de a sustine Republica Moldova pe plan european, inclusiv prin sprijinul acordat in cadrul Comisiei Europene si a Parlamentului European. De asemenea, Jason AZZOPARDI a invitat membrii Comisiei pentru politica externa si integrare europeana a Parlamentului Republicii Moldova de a efectua o vizita de lucru la Parlamentul Maltei. La finele intrevederii, partile au discutat posibilitatea instruirii expertilor moldoveni la Scoala de Studiere a Limbii Engleze din Malta, precum si in cadrul Academiei Diplomatice Meditiraniene din Malta.

Delegatia Republicii Lituaniene, in componenta careia intra Arminas LYDEKA, Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, si Audronius AZUBALIS, Vicepresedintele Comisiei pentru politica externa, s-a referit in special la oferirea asistentei Republicii Moldova in domeniul liberalizarii regimului de vize si obtinerii Preferentelor Comerciale Autonome in relatiile cu Uniunea Europeana. De asemenea, reprezentantii Parlamentului lituanian au informat despre crearea in viitorul apropiat a Centrului de Studii in domeniul parlamentar, lansand invitatia Parlamentului Republicii Moldova de a participa activ la aceasta initiativa.

Intrevederile bilaterale ale delegatiei Parlamentului Republicii Moldova in cadrul AP OSCE s-au incheiat cu discutii purtate cu delegatia Adunarii Parlamentare AP OSCE pentru Moldova. Josselin de ROHAN, noul sef al delegatiei AP OSCE pentru Moldova, a asigurat partea moldoveneasca despre disponibilitatea continuarii unui dialog constructiv.

Sesiunea de iarna a Adunarii Parlamentare a OSCE isi va incheia lucrarile la Viena la 23 februarie curent.

23.02.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova