version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











6 february 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, in cadrul careia au fost abordate propunerile inaintate de catre sectorul asociativ privind examinarea in a doua lectura a modificarilor la Legea cu privire la asociatiile obstesti. Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii cu privire la asociatiile obstesti a fost inaintat de catre Executiv si adoptat de catre Legislativ in prima lectura la sfarsitul anului trecut.

Spicherul a accentuat faptul ca Parlamentul este interesat in atingerea unui consens cu reprezentantii societatii civile referitor la propunerile inaintate de catre acestia pe marginea proiectului respectiv de lege, dar si privind perfectionarea in general a legislatiei ce vizeaza functionarea organizatiilor neguvernamentale.

"Parlamentul este deschis sa coopereze cu reprezentantii societatii civile pe marginea acestui proiect de lege si este, in primul rand, important pentru noi sa ajungem la un numitor comun. Nu este in interesul nostru sa grabim examinarea acestui proiect de lege in lectura a doua in detrimentul calitatii legii. Totodata, Legislativ este deschis sa coopereze cu reprezentantii ong-urilor pentru a perfectiona pas cu pas intreg cadrul normativ ce se refera la activitatea organizatiilor neguvernamentale", a subliniat Marian LUPU.

Potrivit spicherului, in zilele urmatoare comisia juridica pentru numiri si imunitati va expedia reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale un tablou al amendamentelor examinate in comisie, dupa care va mai urma o intrevedere cu reprezentantii ong-urilor pentru a se ajunge la o pozitie coordonata: fie de a examina proiectul respectiv in lectura a doua, fie de a-l transmite initial la expertizare catre Consiliului Europei. "Indiferent de decizia pe care o vom lua, va fi o decizie comuna", a mai adaugat Marian LUPU.

In acelasi timp, Presedintele Parlamentului a subliniat faptul ca majoritatea propunerilor prezentate de catre sectorul asociativ la proiectul de amendare a Legii cu privire la asociatiile obstesti nu se refera nemijlocit la amendamentele initiate de catre executiv, ci la intreg continutul legii. In acest sens, Marian LUPU a subliniat necesitatea unui dialog continuu cu reprezentantii societatii civile pentru a ajusta si a perfectiona printr-o abordare sistemica intreg cadrul legislativ ce reglementeaza activitatea asociatiilor obstesti.

In acest sens, reprezentantul Ministerului Justitiei, prezent la intrevedere, a declarat ca Ministerul Justitiei elaboreaza momentan doua proiecte de lege care vizeaza reglementarea activitatii organizatiilor necomerciale, documente care urmeaza sa fie definitivate catre lunile martie-aprilie curent, iar ulterior trimise spre expertizare Consiliului Europei, abia dupa care vor fi prezentate Legislativului.

06.02.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova