version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











14 february 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu delegatia Grupului de prietenie Franta - Moldova a Adunarii Nationale a Republicii Franceze, care se afla intr-o vizita in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Louis O'NEILL, seful Misiunii OSCE in Moldova, si cu Vladimir RISTOVSKI, Reprezentant Special al Secretarului General al Consiliului Europei, la solicitarea acestora.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu delegatia Grupului de prietenie Franta - Moldova a Adunarii Nationale a Republicii Franceze, care se afla intr-o vizita in tara noastra.

"Republica Moldova apreciaza Franta drept un partener strategic si o tara prieten. Acordam o atentie deosebita cooperarii bilaterale moldo-franceze si dezvoltarii relatiilor economice, sociale, culturale dintre statele noastre. Ne dorim consolidarea dialogului deschis si sincer dintre tarile noastre si promovarea unei serii de actiuni concrete si foarte practice in vederea intensificarii contactelor bilaterale, inclusiv pe dimensiunea interparlamentara", a declarat Marian LUPU.

La randul sau, Loic BOUVARD, Presedintele grupului de prietenie, a afirmat ca Franta, de asemenea, doreste extinderea si consolidarea unor relatii strategice cu Republica Moldova, mentionand in particular rolul important care revine forului legislativ in acest sens. In context, parlamentarul francez a accentuat drept extrem de importanta vizita la Paris a Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova in toamna anului trecut.

Marian LUPU a reiterat aspiratiile de integrare europeana ale Republicii Moldova, precizand faptul ca tara noastra a demarat un complex proces de reforme democratice in spiritul standardelor europene. In special, Presedintele Parlamentului a mentionat abordarea sistemica in procesul de reformare a justitiei, administratiei publice locale, serviciului de informatii si securitate, sistemului electoral si legislatiei ce vizeaza finantarea partidelor politice.

"Parlamentul s-a angajat plenar in realizarea transformarilor fundamentale pentru functionarea institutiilor democratice ale societatii. Constientizam munca enorma pe care abia urmeaza sa o infaptuim, insa atasamentul nostru pentru proiectul european este unul serios, care urmareste preluarea modelului european de dezvoltare economica si sociala", a mai accentuat Presedintele Parlamentului.

Spicherul a solicitat in context sustinerea Frantei in vederea obtinerii unui nou aranjament juridic dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana odata cu expirarea in 2008 a Acordului de Parteneriat si Cooperare, a unui nou acord comercial, in special negocierea Preferintelor Comerciale Autonome, si facilitarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.

Interlocutorii, de asemenea, au discutat aspecte ce vizeaza cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei. Delegatia franceza a subliniat ca va sustine tara noastra in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, inclusiv trecerea tarii noastre de la etapa de monitorizare la cea de postmonitorizare din partea CE.

"Republica Moldova este o tara de cultura europeana. Locul Republicii Moldova este in Europa", au mai subliniat parlamentarii francezi.

Partile au salutat la fel vizita in Republica Moldova a Presedintelui Senatului francez, Christian PONCELET, planificata pentru luna aprilie curent.

In final, interlocutorii au discutat un sir de aspecte ce se refera la problematica transnistreana, subliniind necesitatea negocierii unei solutii pasnice si durabile a conflictului transnistrean.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Louis O'NEILL, seful Misiunii OSCE in Moldova, si cu Vladimir RISTOVSKI, Reprezentant Special al Secretarului General al Consiliului Europei, la solicitarea acestora.

Scopul intrevederii l-a constituit discutarea si prezentarea comentariilor si recomandarilor Misiunii OSCE si a Reprezentantei Speciale a Consiliului Europei pe marginea urmatoarelor proiecte de lege: pachetul de legi cu privire la administratia publica locala, proiectul de lege privind partidele politice, proiectul de lege cu privire la asistenta juridica garantata de stat, proiectul de lege despre cultele religioase si partile lor componente, proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii cu privire la asociatiile obstesti.

Presedintele Parlamentului a informat interlocutorii despre starea de lucruri referitor la proiectele de lege mentionate. Spicherul a precizat ca majoritatea proiectelor vizate au fost adoptate in prima lectura de catre parlamentari si se afla in proces de expertizare de catre expertii Consiliului Europei, cu exceptia setului privind consolidarea autonomiei administratiei publice locale, care a fost adoptat in doua lecturi deja. Totodata, Marian LUPU a afirmat ca Parlamentul in prezent elaboreaza un raport amplu pe marginea expertizelor si recomandarilor Consiliului Europei, care va prezenta un tablou clar despre felul in care sunt aplicate in practica recomandarile expertilor CoE.

Spicherul, de asemenea, a subliniat faptul ca Parlamentul nu va grabi adoptarea respectivelor proiecte de lege in detrimentul calitatii acestora.

"Parlamentul va lucra intr-o maniera constructiva si transparenta cu reprezentantii sectorului asociativ si partenerii sai de dialog pentru a atinge rezultate bune", a mai adaugat Marian LUPU.

Seful Misiunii OSCE la Chisinau a remarcat cooperarea foarte buna cu forul legislativ, inclusiv cu comisiile parlamentare. Totodata, Louis O'NEILL a inaintat o serie de recomandari referitor la proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii cu privire la asociatiile obstesti, la proiectul de lege despre cultele religioase si partile lor componente si la proiectul de lege cu privire la asistenta juridica garantata de stat. In particular el s-a referit la procedura de inregistrare a organizatiilor neguvernamentale si a cultelor religioase, libertatea constiintei, sursele de finantare a asistentei juridice garantate de catre stat.

In acelasi timp, Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei a salutat elaborarea raportului de sinteza privind implementarea in practica a recomandarilor Consiliului Europei. Totodata, Vladimir RISTOVSKI a exprimat disponibilitatea Consiliului Europei de a contribui cu expertiza la elaborarea strategiei de consolidare a sistemului judiciar. De asemenea, oficialul a precizat ca in curand Consiliul Europei in comun cu OSCE vor prezenta expertiza la proiectul de lege privind partidele politice.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat o serie de aspecte ce se refera la dezvoltarea regionala si finantele publice locale.

La intrevedere au participat, de asemenea, Maria POSTOICO, vicepresedintele Parlamentului, Vladimir TURCAN, Presedintele Comisiei juridice pentru numiri si imunitati, Victor STEPANIUC, Presedintele Comisiei pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, Vladimir CIOBANU, Presedintele Comisiei pentru administratia publica, ecologie si dezvoltarea teritoriului.

14.02.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova