version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











5 july 2005

Intrevederi in Parlament cu ministrul de externe al Estoniei

A fost aprobata agenda plenului Parlamentului

Intrevederi in Parlament cu ministrul de externe al Estoniei

Estonia este un partener extrem de pretios in eforturile Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeana, s-a accentuat in cursul intrevederii de astazi a vicepresedintilor Parlamentului Maria Postoico si Iurie Rosca cu ministrul afacerilor externe al acestei tari Urmas Paet. Iurie Rosca a precizat, ca pentru Republica Moldova si pentru Estonia este caracteristic sistemul parlamentar, iar parlamentele celor doua state au acelasi numar de deputati. Dat fiind ca Estonia este deja membru al UE, republica noastra are numai de cistigat in perspectiva dinamizarii relatiilor bilaterale. Actualul Parlament depune eforturi considerabile pentru ajustarea legislatiei moldovenesti la cea comunitara. Presedintele Legislativului, Marian Lupu, a expediat o scrisoare omologului sau estonian, prin care a solicitat asistenta respectiva. In calitatea sa de conducator al grupului de prietenie moldo-estoniana, vicepresedintele Legislativului Iurie Rosca s-a pronuntat in favoarea unui dialoc bilateral mai amplu pe dimensiune parlamentara.

Ministrul de externe Urmas Paet a opinat ca va pleda pentru crearea unui asemenea grup de prietenie cu Moldova si in cadrul parlamentului estonian.

Iurie Rosca a exprimat gratitudinea pentru sprijinul acordat de Estonia in vederea reglementarii problemei transnistrene. Urmas Paet a reiterat pozitia autoritatilor estoniene pentru indeplinirea de catre Federatia Rusa a obligatiilor asumate la Istanbul privind evacuarea armamentelor si militarilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmas Paet a avut intrevederi si cu liderii fractiunilor parlamentare.

A fost aprobata agenda plenului Parlamentului

In sedinta plenara din 7 iulie a.c. Parlamentul va examina un raport despre executarea bugetului de stat pe anul 2004. Documentul este inclus in agenda plenului pentru saptamina curenta si cea viitoare, proiectul careia a fost aprobat astazi de catre Biroul permanent al Parlamentului.

Un alt document important ce urmeaza a fi examinat in perioada respectiva pentru prima lectura tine de completarea si modificarea unui set intreg de legi, care reprezinta bazele politicii fiscale ale statului pe anul 2006. La solicitarea Guvernului varianta definitiva a acestui act legislativ este necesar sa fie adoptata pina la sfirsitul actualei sesiuni pentru a se putea finaliza proiectul bugetului national public pe anul viitor.

In perioada indicata se preconizeaza adoptarea Nomenclatorului specialitatilor pentru pregatirea cadrelor in institutiile de invatamint superior, a unui proiect privind anularea penalitatilor calculate pentru nevirarea in termen a contributiilor de asigurari sociale si neachitare la bugetul asigurarilor sociale de stat ale producatorilor agricoli din zona de securitate a raionului Dubasari, a altor proiecte de legi.

Sedintele in plen se vor desfasura in zilele de joi.

05.07.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova