version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











18 july 2005

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Terry Davis, Secretarul General al Consiliului Europei, aflat in Republica Moldova in zilele de 16-20 iulie curent, cu ocazia celebrarii aniversarii a 10-ea de la aderarea tarii noastre la Consiliul Europei.

La intrevedere au mai participat Maria Postoico si Iurie Rosca, vicepresedinti ai Legislativului, Alexei Tulbure, reprezentantul permanent al RM la CE, Vladimir Phillipov, reprezentantul Secretarului General al CE in RM, Marc Scheuer, asistentul Secretarului General al CE, etc.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, si-a exprimat satisfactia in legatura cu vizita Secretarului General al Consiliului Europei in Republica Moldova si participarea sa la sedinta solemna a Legislativului dedicata aniversarii a 10-ea de la momentul aderarii tarii noastre la institutia paneuropeana. In opinia speakerului, prezenta dlui Terry Davis ofera o dimensiune calitativ noua acestui eveniment si reprezinta o ocazie speciala pentru inaltul oficial european de a se familiariza cu noua conducere a Parlamentului, instituita in conditii de stabilitate si echilibru in urma unui consens politic si care vine cu noi viziuni si perspective de dezvoltare a Republicii Moldova.

Marian Lupu a reiterat intentia Republicii Moldova de a amenda legislatia nationala in conformitate cu expertiza si recomandarile Consiliului Europei in domenii prioritare precum: sistemul justitiar, legislatia electorala, cea care vizeaza activitatea Curtii de Conturi, serviciilor secrete, administratiei publice locale. Potrivit Presedintelui Legislativului, ajustarea legislatiei tarii va fi efectuata urmind modelul statelor Baltice si in conformitate cu prevederile politice ale Planului bilateral de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana.

Marian Lupu a accentuat ca Republica Moldova isi doreste ca actiunile intreprinse in acest sens sa fie apreciate drept un mesaj serios in legatura cu revizuirea monitorizarii tarii noastre din partea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Speakerul a subliniat ca tara noastra doreste sa depaseasca faza monitorizarii si sa stabileasca cu Consiliul Europei relatii calitativ noi. Marian Lupu a mai mentionat ca ambitia Moldovei nu este doar de a indeplini angajamentele asumate la momentul aderarii la CE, ci de a aduce functionarea sistemelor social-politice si economice nationale in conformitate cu cerintele timpului.

Speakerul l-a informat pe oficialul european despre faptul ca pina la finele sesiunii curente Parlamentul va adopta trei pachete de amendamente la legislatia privind serviciile secrete, Curtea de Conturi si legislatia electorala, iar la inceputul sesiuni de toamna-iarna va finisa elaborarea si adoptarea altor seturi de amendamente la care lucreaza cele opt grupuri ad-hoc create in vederea armonizarii legislatiei nationale.

Presedintele Parlamentului a multumit Consiliului Europei pentru asistenta tehnica acordata tarii noastre din momentul aderarii. "Apreciem foarte inalt Programul comun Republica Moldova - Consiliul Europei - Comisia Europeana pentru anii 2004-2006 si speram in elaborarea unui program calitativ nou pentru perioada 2006-2008", a mentionat Marian Lupu.

Terry Davis, Secretarul General al Consiliului Europei, a declarat ca se afla in Republica Moldova din doua considerente: pentru a participa la actiunile prilejuite de marcarea a 10 ani de la aderarea Republicii Moldova la CE, tara pentru care manifesta un interes deosebit, precum si pentru a exprima personal satisfactia Consiliului Europei in legatura cu modul in care s-au desfasurat alegerile parlamentare si in raport cu evolutia si progresul obtinut de Moldova in perioada de dupa alegeri.

Secretarul General al Consiliului Europei a accentuat ca una dintre ambitiile sale personale este de a contribui la incheierea procedurii de monitorizare a tarii noastre de catre APCE si a dat asigurari ca va depune toate eforturile pentru realizarea acestui deziderat.

"Decizia respectiva apartine APCE, insa eu voi face tot posibilul sa va ajut sa ajungeti la etapa de finisare a monitorizarii. Promisiunile pe care le-a facut Moldova la etapa aderarii la CE nu sint destinate Consiliului Europei, ci, in primul rind, sint orientate spre dezvoltarea democratica a climatului intern al tarii", a afirmat Terry Davis.

Totodata, oficialul european a atras atentia ca Republica Moldova este restantiera inca in privinta unor angajamente asumate acum 10 ani, printre care a mentionat neratificarea Cartei Europene a Limbilor Regionale si Minoritare, precum si unele lacune in legislatia ce vizeaza functionarea administratiei publice locale, a sistemului judiciar.

Secretarul General al Consiliului Europei a informat, de asemenea, ca reprezentantul sau special in Moldova ii va raporta pe baza permanenta despre felul in care evolueaza lucrurile in aceasta directie, exprimindu-si speranta ca lacunele inca existente vor fi inlaturate in viitorul apropiat.

Marti, Secretarul General al Consiliului Europei va avea intrevederi separate cu Dumitru Diacov, presedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat din Moldova, cu Serafim Urechean, presedintele grupului parlamentar "Alianta Moldova Noastra", cu Vlad Cubreacov, liderul grupului parlamentar al Partidului Popular Crestin Democrat si cu Eugenia Ostapciuc, presedintele grupului parlamentar al Partidului Comunistilor din Republica Moldova.

18.07.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova