version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











8 july 2005

Presedintele Parlamentului s-a intilnit cu delegatia Troicai Uniunii Europene

Presedintele Parlamentului, Marian LUPU, a primit astazi delegatia Troicai Uniunii Europene, aflata intr-o vizita de documentare in republica noastra.

In numele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu a exprimat membrului delegatiei, Andrew Key, reprezentant al Presedintiei UE exercitata de Marea Britanie, Sef al Departamentului Europa de Nord si de Est al Ministerului britanic de externe, profunde condoleante in legatura cu atentatele teroriste comise in ajun la Londra. Parlamentul Republicii Moldova condamna vehement aceste actiuni inumane si inadmisibile. Totodata ele consolideaza fortele progresiste internationale in combaterea terorismului. Ne vom alinia si vom sustine eforturile Marii Britanii si ale comunitatii internationale in lupta contra acestui flagel periculos, a spus Marian Lupu.

Referindu-se la subiectul intrevederii пїЅ dimensiunea parlamentara in implementarea Planului de Actiuni RM пїЅ UE, Presedintele Legislativului a apreciat foarte inalt valoarea politica a acestui document. Totodata, concepem Planul de Actiuni RM пїЅ UE si ca un program de actiuni in politica interna a republicii noastre. Actualmente se intreprind masuri concrete pentru realizarea lui. Activitatea de zi cu zi a Legislativului si Executivului sint orientate in albia implementarii Planului de Actiuni. Concomitent se va stabili si un sistem unic de monitorizare si evaluare a acestor activitati. Un prim raport in acest sens urmeaza sa fie prezentat Parlamentului deja la sfirsitul acestui an.

Actualmente in Parlament se definitiveaza un set intreg de amendamente si acte legislative convenite cu UE. Aceste masuri vin sa completeze si recomandarile Consiliului Europei pentru Republica Moldova, a mentionat Presedintele Legislativului.

In scopul racordarii legislatiei nationale la Acquis-ul comunitar in structura Aparatului Parlamentului a fost creat un sector nou пїЅ Drept international si legislatie comunitara. De asemenea, Parlamentul a desfasurat un program de audieri parlamentare la nivel de comisi de specialitate. O alta initiativa a Parlamentului tine de elaborarea unui program legislativ in baza prevederilor Planului de Actiuni RM пїЅ UE. Pina in septembrie curent ministerele de resort urmeaza sa inainteze propuneri ce tin de modificarea legislatiei, adoptarea unor proiecte noi de legi si ratificarea de acorduri internationale necesare implementarii acestui document. In vederea realizarii programului Presedintele Parlamentului a solicitat delegatiei acceptarea unei asistente tehnice si financiare, inclusiv in cadrul Programului TACIS.

Membrii delegatiei au subliniat, ca aceste intentii ale Parlamentului sint impresionante si serioase, care merita toata sustinerea din partea Uniunii Europene.

La intrevedere au participat vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, presedintele Conisiei pentru politica externa si integrare europeana Sergiu Stati.

08.07.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova