version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











21 july 2005

Identificarea noilor mecanisme de subventionare directa a producatorilor agricoli a constituit subiectul unei sedinte de lucru convocate miercuri seara de Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu.

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatol Gorodenco, i-a informat pe reprezentantii comisiilor parlamentare pentru politica economica, buget si finante si pentru agricultura si industria alimentara, prezenti la sedinta, despre intentia Guvernului de a distribui sursele ce se preconizeaza a fi acumulate In 2006 din introducerea TVA pentru importul de pesticide, ingrasaminte minerale si utilaj agricol, cca 120 milioane de lei, pentru a acorda subventii agricultorilor ce beneficiaza de aceste tipuri de marfuri si aplica tehnologii moderne in agricultura.

Ministrul Agriculturii a anuntat ca, in comun cu Ministerul Finantelor si Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, se lucreaza la elaborarea mecanismului de distribuire a acestor subventii, una din variantele discutate fiind in baza facturii fiscale pentru marfurile achizitionate. Oficialul din Guvern a cerut sustinerea comisiilor parlamentare pentru definitivarea acestui mecanism.

Presedintele Parlamentului a solicitat examinarea posibilitatii de acordare, din 2006, si unor subventii in functie de cantitatea si calitatea productiei agricole obtinute, precum si de a prevedea in proiectul de lege a bugetului pentru anul 2006 surse financiare suplimentare, destinate dezvoltarii unor domenii concrete din agricultura.

Totodata, Presedintele Legislativului a subliniat necesitatea adoptarii anual, odata cu proiectul de lege ce vizeaza politica bugetar-fiscala, si a unui document care sa reglementeze politica statului in domeniul agriculturii, ce ar tine cont de toate realitatile existente. Speakerul a solicitat definitivarea propunerilor privind mecanismele de subventionare a agricultorilor pina la 15 august curent.

21.07.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova