version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










11 июля 2006

Pana la finele saptamanii curente, Comisia parlamentara speciala pentru elaborarea actelor legislative care vizeaza consolidarea autonomiei administratiei publice locale, va inregistra oficial in Parlament trei initiative legislative: Legea privind descentralizarea, o noua redactie a Legii cu privire la administratia publica locala si amendamente la Legea cu privire la finantele publice locale. Pana la sfarsitul sesiunii curent, Parlamentul va supune dezbaterilor in lectura intai respectivele proiecte de acte legislative, iar ulterior, acestea vor fi trimise pentru expertiza Consiliului Europei.

Potrivit noilor prevederi ale Legii cu privire la administratia publica locala, autoritatile publice locale vor fi abilitate cu dreptul de a solicita efectuarea unui audit intern al activitatii alesilor locali, fapt ce va permite instituirea unui control public asupra finantelor publice locale la nivelul autogestiunii organelor APL. Astfel, comisia speciala va raspunde pozitiv recomandarii Consiliului Europei de a nu acorda doar Guvernului central atributii exclusive de control al utilizarii finantelor publice si va pune organele APL in situatia de a-si asuma mai multa responsabilitate pentru administrarea fondurilor publice, autogestiune si autocontrol.

In acelasi timp, amendamentele la Legea cu privire la finantele publice locale stabilesc ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, autoritatile publice locale de nivelul I vor beneficia, pe langa taxele locale, si de incasarile obtinute de la colectarea impozitului funciar si a impozitului pe imobil. La randul lor, organele publice locale de nivelul II vor avea in gestiunea sa suta la suta impozitul pe venit al persoanelor fizice si juridice, exceptie in acest sens vor face mun. Chisinau si Balti, care vor beneficia doar de 50 la suta din colectarile acestor impozite. Totodata, in competenta administratiei publice centrale vor ramane fondurile obtinute din TVA si accize. Nicolae BONDARCIUC, membru al comisiei speciale pentru consolidarea autonomiei publice locale, responsabil de blocul economic-financiar, a subliniat ca implementarea acestor prevederi se va face pe etape, pentru a acorda Guvernului suficient timp pentru efectuarea, printre altele a calculelor necesare realizarii acestor obiective si pentru identificarea mecanismului de transfer direct al fondurilor din bugetul de stat catre organele publice locale de nivelul intai si doi.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a comunicat in cadrul sedintei de luni a comisiei speciale, ca elaborarea Legii privind descentralizarea reprezinta mai mult un angajament politic decat un document juridic. Potrivit spicherului, Proiectul Legii privind descentralizarea a intrunit consensul tuturor fractiunilor parlamentare, iar documentul stabileste practic perspectivele si strategia de dezvoltare a administratiei publice locale si constituie, de asemenea, un semnal politic clar pentru institutiile europene.

In acest context, Presedintele Parlamentului a informat membrii comisiei speciale despre faptul ca Guvernul a elaborat si va propune forului legiuitor in viitorul imediat o initiativa legislativa care vizeaza schimbarea denumirii oficiilor teritoriale ale Guvernului in directii teritoriale si transmiterea acestora in subordinea Ministerului Administratiei Publice Locale.

Comisia speciala pentru elaborarea proiectelor de acte legislative privind consolidarea autonomiei locale a fost creata la initiativa spicherului Marian LUPU la 30 martie a.c. si are drept scop pregatirea unui pachet de amendamente la legislatia in vigoare si care vizeaza trei obiective principale: distribuirea competentelor dintre autoritatile publice centrale si locale, iar in cazul celor din urma dintre autoritatile locale de nivelul intai si doi; consolidarea relatiilor interbugetare si identificarea mecanismului de control al utilizarii mijloacelor financiare de catre administratia publica locala. Anterior, expertii Consiliului Europei au elaborat trei studii independente, care vizeaza aceste trei obiective si contin recomandari concrete de ameliorare a situatiei din domeniu.

11.07.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова