version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










31 июля 2006

"Finantele alocate pentru gazificarea tarii reprezinta investitii menite sa contribuie la cresterea calitatii vietii si asigurarea unui viitor mai bun pentru tinerii din Republica Moldova", a afirmat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul vizitei de lucru de astazi in raionul Briceni.

Spicherul a participat la darea in exploatare a gazoductului Marcauti-Balcauti-Halahora de Sus din raionul Briceni. "Gazificarea tarii este o necesitate obiectiva, care va permite asigurarea unui alt nivel calitativ al vietii. Procesul de gazificare este o prioritate absoluta a tarii, iar eforturile noastre sunt orientate spre a aduce flacara albastra in fiecare sat si comuna din Republica Moldova", a mai subliniat Marian LUPU.

In context, spicherul a remarcat faptul ca populatia din raionul Briceni este conectata la resursele de gaze naturale in proportie de 90 la suta. In acelasi timp, Marian LUPU a precizat ca gazificarea raionului Briceni s-a realizat cu contributia financiara egala, 50 % bani de la bugetul de stat, 50 % de la bugetele locale. Spicherul a apreciat in acest sens eforturile administratiei publice locale din raionul Briceni orientate in vederea solutionarii problemelor sociale ale populatiei. In opinia Presedintelui Legislativului, autoritatile locale din Briceni au constientizat necesitatea gazificarii localitatilor tarii si au intreprins eforturi considerabile in aceasta directie.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a participat la ceremoniile de dare in exploatare a centralelor termice din scolile medii din localitatile Beleavinti, Hlina si Slobozia-Sireuti. Spicherul a mentionat in cadrul inaugurarii centralelor termice ca gazificarea localitatilor constituie o sansa pentru un trai mai bun, in special pentru tinerii din Republica Moldova, care reprezinta viitorul tarii noastre.

Presedintele Legislativului a mai vizitat Spitalul raional din Briceni, unde a oferit, din partea Parlamentului Republicii Moldova, o donatie de instrumente chirurgicale in suma de 16 mii lei. De asemenea, spicherul a vizitat localitatea Colicauti, unde a discutat cu cetatenii si a vizitat SRL "Colicauteanul", precum si a transmis, din numele Parlamentului, un televizor scolii medii din aceasta localitate.

Marian LUPU, de asemenea, a vizitat santierul de constructie a cailor de acces si infrastructura a Podului Lipcani-Radauti unde s-a familiarizat cu mersul lucrarilor la acest obiectiv. Potrivit spicherului, acest obiectiv este unul de o importanta strategica intrucat va deveni un punct international de trecere a frontierei atat pentru automobile, cat si pentru pietoni si va fi amenajat conform standardelor europene.

"Punctul de trecere a frontierei va deveni o foarte importanta artera de transport si comert pentru aceasta regiune si va stimula dezvoltarea infrastructurii regionale, precum si va contribui la promovarea schimburilor comerciale. Este un proiect strategic in contextul extinderii Uniunii Europene", a mai afirmat Presedintele Parlamentului.

Proiectul Podului Lipcani-Radauti este finantat de catre Uniunea Europeana, iar costul realizarii acestuia se estimeaza la circa 8 milioane euro. Obiectivul urmeaza sa fie finalizat pana la data de 26 noiembrie curent.

31.07.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова