version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










13 июля 2006

Pe parcursul lunii curente, deponentilor Concernului "Intercapital" le vor fi distribuite mijloacele banesti obtinute in urma licitatiei din 18 mai curent, in cadrul careia a fost vandut imobilul situat in or. Vatra. Imobilul a fost transmis anterior spre realizare in contul achitarii datoriilor fata de deponenti si a fost vandut la pretul de 5, 399 milioane lei. Acest lucru a fost comunicat, miercuri, 12 iulie curent, in cadrul sedintei Comisiei speciale pentru controlul si monitorizarea procesului de restituire a depunerilor banesti ale deponentilor Bancii Comerciale "Guineia"- S.A. si ai Concernului "Intercapital". Sedinta a fost prezidata de catre vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Maria POSTOICO.

Astfel, deponentilor le vor fi restituite in prezent circa 20 la suta din sumele ce le revin. Distribuirea resurselor financiare se va face in mod proportional tuturor deponentilor, de indata ce va fi determinat exact numarul titlurilor executorii si persoanele beneficiare. Totodata, membrii comisiei au specificat faptul ca vor beneficia de restituirea mijloacelor banesti doar deponentii care s-au adresat in instanta de judecata. Prejudiciul cauzat celor aproximativ 1500 deponenti ai Concernului "Intercapital" se estimeaza la suma de circa 20-24 mln lei.

In acelasi timp, in cazul deponentilor BC "Guineia", membrii comisiei au audiat informatii ale Procuraturii Generale si ale reprezentantilor Bancii Nationale, inclusiv ale administratorului in oficiu al bancii respective. Organele responsabile au apreciat drept cauze principale pentru imposibilitatea restituirii mijloacelor financiare ale deponentilor BC "Guineia" termenele depasite ale problemei respective, lipsa proprietatii in cazul persoanelor anchetate, disparitia persoanelor vinovate, incapacitatea de plata a vinovatilor, etc.

Reprezentantii deponentilor BC "Guineia" - S.A. au fost informati despre obligativitatea folosirii de catre autoritatile statului a parghiilor legale in solutionarea cazului dat si necesitatea finalizarii procesul judiciar cu pronuntarea sentintei definitive. Totodata, comisia parlamentara speciala a atentionat grupul de initiativa al deponentilor BC "Guineia" asupra situatiei dificile a acestui caz, pe motivele enuntate de catre organele competente. Comisia la fel a adus la cunostinta acestora ca, dupa pronuntarea unei sentinte favorabile deponentilor, vor putea valorificate doar circa 1 mln lei de pe urma proprietatii sechestrate si mijloacele care ar putea fi obtinute din realizarea unei suprafete de 311 m2 intr-un imobil din orasul Chisinau. Acest lucru insa ar putea fi realizat nu mai dupa pronuntarea hotararilor judiciare.

"In prezent alte mijloace financiare care ar putea fi restituite deponentilor BC "Guineia" nu exista si avand in vedere perioada care a trecut din momentul cauzarii prejudiciului, este putin probabila o solutie optimista intr-un termen restrans. Totodata, comisia supravegheaza indeplinirea adecvata de catre organele abilitate a atributiilor sale si va prezenta deponentilor informatie veridica despre evolutia situatiei", a subliniat Maria POSTOICO.

La sedinta, de asemenea, au participat reprezentanti ai Bancii Nationale a Moldovei, ai Procuraturii Generale, Ministerului Justitiei, Departamentului de Executare, precum si reprezentanti ai deponentilor BC "Guineia" si ai Concernului "Intercapital".

13.07.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова