version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











9 june 2005

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu ambasadorul Ungariei

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu un reprezentant al Bundestag-ului german

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu ambasadorul Ungariei

Desi avem un dialog politic foarte bun a venit timpul sa atribuim o importanta mai mare dimensiunii parlamentare in dezvoltarea relatiilor bilaterale moldo-ungare, a afirmat Presedintele Parlamentului dl Marian LUPU in cadrul intrevederii de astazi cu dl Sandor Robel, ambasadorul Republicii Ungaria in Republica Moldova. Aceste relatii, in opinia Presedintelui Parlamentului, necesita o abordare sistematica. In actualul Parlament ne-am propus sa punem accentul pe relatii interparlamentare concrete si eficiente. De aceea, pe linga contactele la nivel de conducere si grupuri de prietenie, atribuim o importanta deosebita legaturilor nemijlocite dintre comisiile de specialitate ale parlamentelor, a spus Marian Lupu. Ne intereseaza in special experienta Ungariei de asigurare parlamentara a procesului de integrare europeana pentru a determina mecanismele de implementare a Planului de Actiuni Republica Moldova пїЅ Uniunea Europeana. In acest context Marian Lupu a sustinut propunerea ambasadorului Ungariei de a organiza o vizita a unei delegatii parlamentare moldovenesti la Budapesta. Programul vizitei va include si o intilnire a deputatilor moldoveni cu un grup de oameni de afaceri din aceasta tara.

Presedintele Parlamentului a propus semnarea unui acord interparlamentar moldo-ungar. Acest document, in opinia sa, va pune baza unei cooperari sistematice de lunga durata. Pina in prezent Parlamentul Republicii Moldova a semnat asemenea acorduri cu Rusia, Ucraina, Belarus si Bulgaria.

Ambasadorul Sandor Robel a tinut sa mentioneze caracterul constructiv si atmosfera de lucru ce caracterizeaza activitatea actualului organ legislativ suprem al republicii.

Pe parcursul saptaminii curente diplomatul ungar a avut intilniri cu vicepresedintii Parlamentului Maria Postoico si Iurie Rosca.

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu un reprezentant al Bundestag-ului german

Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu l-a primit in dupa ameaza zilei de astazi pe Manfred Carstens, Presedinte al Comisiei pentru buget a Bundestag-ului Republicii Federale Germania.

La intrevedere au participat vicepresedintele Comisiei pentru economie, industrie, buget si finante Alexei Ivanov si ambasadorul Germaniei la Ghisinau Wolfgang Lerke.

Dl Marian Lupu a exprimat atasamentul conducerii si a Parlamentului in intregime pentru sustinerea pe toate caile a intensificarii legaturilor interparlamentare moldo-germane. In viitorul apropiat, a spus Presedintele Parlamentului, urmeaza sa fie discutate la concret instrumentele si modalitatile de impulsionare a acestui proces.

Colaborarea cu Republica Federala Germania, lider al Uniunii Europene, are o importanta deosebita pentru Republica Moldova si constituie o prioritate a politicii noastre externe. RFG a acordat si acorda tarii noastre un sprijin politic, economic si tehnic substantial. In calitate de initiator al Pactului de stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Germania a sustinut activ aderarea Republicii Moldova la aceasta organizatie. RFG este receptiva la probleme interne cu care se confrunta Republica Moldova, inclusiv diferendul transnistrean. Este semnificativ faptul ca la 6 mai 2004 Bundestag-ului german a adoptat o motiune in sprijinul caii spre reunificare si democratizare in Moldova.

In cadrul intrevederii s-a procedat la un schimb de opinii vizavi de procesul de examinare si adoptare de catre parlamentari a bugetelor anuale de stat.

09.06.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova