version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











10 june 2005

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu Presedintele Serbiei si Muntenegru

O directie importanta a dezvoltarii relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Serbia si Muntenegru este impulsionarea legaturilor interparlamentare, a afirmat Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu in cadrul intrevederii de astazi cu Svetozar Marovic, Presedintele Serbiei si Muntenegru. Avem aspiratii comune de integrare europeana, de aceea ne intereseaza in mod deosebit experienta Serbiei si Muntenegru, care se afla pe o pozitie mai avansata in acest sens. In viitorul apropiat, a mentionat Presedintele Parlamentului, sintem gata sa prezentam un proiect de memorandum interparlamentar, in care sa stabilim prioritatile, formele si instrumentele de colaborare.

Vorbind de integrarea europeana, a spus dl Marian Lupu, nu putem minimaliza rolul cooperarii regionale. In context Presedintele Parlamentului a solicitat sprijinul Serbiei si Muntenegru pentru ca Republica Moldova sa devina membru cu drepturi depline al Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP). O buna perspectiva de cooperare bilaterala, in opinia sa, le ofera Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si Comisia Dunarii. Companiile din Serbia si Muntenegru ar putea sa participe la constructia si finalizarea Terminalului de la Giurgiulesti.

Dl Marian Lupu a salutat semnarea in cadrul vizitei la Chisinau a Presedintelui Serbiei si Muntenegru a patru documente bilaterale. пїЅn prezent se afla in stadiu de elaborare un set de noi acorduri menite sa stimuleze un regim favorabil de colaborare economica si comerciala. Parlamentul este gata sa ratifice in mod operativ aceste acorduri.

Vizita noastra la Chisinau deschide o pagina noua in relatiile dintre tarile noastre, a afirmat la rindul sau Presedintele Svetozar Marovic. Colaborarea bilaterala cu statele care au acelasi scop de integrare europeana constituie o prioritate pentru noi. Puteti conta pe sprijinul nostru in vederea acceptarii Republicii Moldova in calitate de membru cu drepturi depline al SEECP, a spus Presedintele Serbiei si Muntenegru.

Colaborarea interparlamentara, in opinia Presedintelui Svetozar Marovic, care in trecut a detinut functia de presedinte de Parlament mai bine de sapte ani, este deosebit de importanta. Parlamentele au un rol deosebit in schimbul de experienta, in procesul de apropiere dintre popoare. In context Svetozar Marovic a invitat in vizita la Belgrad, in numele Presedintelui Parlamentului Serbiei si Muntenegru, o delegatie parlamentara moldoveneasca. De asemenea, Svetozar Marovic l-a invitat pe Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu sa participe la reuniunile Forului parlamentar de la Cetinje, gazduit de Serbia si Muntenegru.

10.06.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova