version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











13 june 2005

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu reprezentanti ASDI din Suedia

Aspecte ale implementarii unor proiecte gender in Republica Moldova au fost discutate in cadrul intrevederii de astazi a Presedintelui Parlamentului dl Marian LUPU cu dna Ann Charlotte Zackrisson, manager de regiune a Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare Internationala (ASDI).

Pe parcursul ultimilor ani Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala a acordat asistenta tehnica substantiala pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare gender in republica noastra, menite sa asigure egalitatea genurilor, sanse egale pentru femei si barbati.

Presedintele Parlamentului a estimat ca Guvernul a propus deja Parlamentului un proiect definitivat al Legii privind oportunitatile egale. Proiectul se afla in Comisia pentru drepturile omului пїЅ comisie sesizata in fond pentru definitivarea si prezentarea documentului in sedinta plenara a Parlamentului. Presedintele Legislativului a propus reprezentantilor ASDI sa discute la concret subiectul respectiv si cu membrii acestei comisii.

Cea mai importanta si dificila etapa, potrivit domnului Marian Lupu, este implementarea legislatiei in domeniul egalitatii genurilor. In aceasta ordine de idei se impun aplicarea unor noi instrumente de colaborare la nivel de Parlament si Guvern, formatiuni social-politice, organizatii non-guvernamentale. Este necesara, de asemenea, desfasurarea unor treninguri cu participarea expertilor in domeniu.

In contextul general al integrarii europene se deschid noi perspective de colaborare cu ASDI si cu alte state. Presedintele Parlamentului a propus, in particular, initierea unei cooperari trilaterale in domeniul gender dintre structurile Parlamentului Republicii Moldova, ASDI su Parlamentului Letoniei, care a acumulat o anumita experienta in acest domeniu.

13.06.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova