version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










5 марта 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Mutsuo MABUCHI, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Japoniei in tara noastra, cu sediul la Kiev.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu delegatia Comitetului Economic si Social European, organ consultativ al Uniunii Europene.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Mutsuo MABUCHI, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Japoniei in tara noastra, cu sediul la Kiev.

Presedintele Parlamentului a caracterizat drept dinamice si constructive relatiile bilaterale de cooperare dintre Republica Moldova si Japonia.

Marian LUPU a apreciat inalt asistenta tehnica si financiara acordata Republicii Moldova de autoritatile Japoniei prin intermediul mai multor proiecte de dezvoltare economica si sociala.

Spicherul a salutat semnarea astazi la Chisinau a doua acorduri bilaterale in sfera agriculturii si economiei. Potrivit Presedintelui Parlamentului, semnarea Acordurilor de grant privind extinderea proiectului de asistenta tehnica pentru fermierii neprivilegiati (2KR) si pentru promovarea eforturilor privind ajustarile structurale economice sunt de o importanta deosebita pentru Republica Moldova si vizeaza doua sectoare vitale pentru tara noastra.

Marian LUPU a accentuat in context faptul ca Japonia reprezinta unul din principalii donatori internationali ai tarii noastre, iar proiectele derulate de catre Japonia se caracterizeaza prin calitate si rezultate practice in directia dezvoltarii durabile a sectoarelor economiei.

La randul sau, ambasadorul japonez a accentuat faptul ca Japonia va continua si pe viitor sa sustina Republica Moldova in atingerea unei dezvoltari economice durabile, care sa apropie tara noastra de Uniunea Europeana. In context, Mutsuo MABUCHI a subliniat faptul ca oficialitatile de la Tokyo atribuie o importanta deosebita dezvoltarii domeniilor agriculturii si sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii si vor continua sa contribui la dezvoltarea acestor sectoare in Republica Moldova.

Potrivit oficialul japonez, Proiectul 2KR derulat in Moldova reprezinta unul din cele mai reusite proiecte de asistenta ale Japoniei.

Interlocutorii, de asemenea, au pledat in favoarea extinderii dialogului interparlamentar moldo-japonez. In acest sens, Marian LUPU a adresat o invitatie omologului sau japonez si unui grup de parlamentari din institutia legislativa de la Tokyo sa viziteze tara noastra in vederea impulsionarii raporturilor de cooperare.

Guvernul Japoniei a inceput sa acorde asistenta Republicii Moldova incepand cu anul 1994. Volumul total al asistentei acordate de catre Japonia Republicii Moldova in forma de granturi si credite reprezinta peste 100 milioane dolari SUA.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu delegatia Comitetului Economic si Social European, organ consultativ al Uniunii Europene.

Interlocutorii au discutat mai multe aspecte ce vizeaza cooperarea dintre autoritati si societatea civila.

Marian LUPU a comunicat faptul ca la finele anului 2005 Parlamentul a adoptat Conceptia de Cooperare a forului legislativ cu societatea civila, document care a instituit mecanisme practice de cooperare. In acest sens, reprezentatii sectorului asociativ pot participa, in comun cu parlamentarii, la discutii pe marginea proiectelor de lege discutate in cadrul comisiilor permanente ale Parlamentului si pot veni cu contributii proprii. In acelasi timp, in cadrul acestei conceptii, toate proiectele de lege inregistrate in Parlament sunt plasate pe pagina web a institutiei si accesibile publicului larg.

Potrivit Presedintelui Parlamentului, practica ultimilor doi ani a demonstrat importanta desfasurarii unui proces continuu de cooperare intre Legislativ si reprezentantii sectorului neguvernamental.

"Desi acest proces de cooperare se afla abia la inceput, parteneriatul existent contribuie la stabilirea unui dialog reciproc responsabil si la o implicare mai activa a societatii civile in gestionarea afacerilor publice", a accentuat spicherul.

Marian LUPU a apreciat drept esentiala pentru evolutia procesului democratic coparticiparea exponentilor societatii civile in dezbaterea agendei publice.

Presedintele Legislativului a mai comunicat faptul ca in prezent Parlamentul desfasoara un dialog cu reprezentantii societatii civile pe marginea elaborarii unui proiect al Strategiei Nationale de Dezvoltare a Societatii Civile pentru anii 2008 - 2011, document care ar trebui sa prevada dezvoltarea cadrului legislativ national, sa se refere la instituirea unui mecanism de finantare a organizatiilor neguvernamentale din bugetul de stat, etc.

Marian LUPU a reiterat, de asemenea, deschiderea forului legislativ pentru o cooperare permanenta cu reprezentantii societatii civile in vederea asigurarii dezvoltarii unui parteneriat durabil in beneficiul cetatenilor.

Totodata, interlocutorii au remarcat necesitatea stabilirii unei cooperari sistemice intre autoritatile publice locale si societatea civila.

Delegatia europeana a comunicat ca va desfasura saptamana aceasta la Chisinau un seminar dedicat tematicii colaborarii dintre autoritatile statului si societatea civila, in cadrul caruia va fi discutat rolul societatii civile in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana.

05.03.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова