version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










14 марта 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu membrii delegatiei europene de observatori din partea Congresului Puterilor Regionale si Locale a Consiliului Europei si a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, aflata in tara noastra in vederea monitorizarii alegerilor pentru Adunarea Populara a UTA Gagauz-Yeri.

Marian LUPU a apreciat inalt dialogul si cooperarea stabilita intre Republica Moldova si Congresul Puterilor Regionale si Locale si Comitetul Regiunilor. Presedintele Parlamentului a reiterat atasamentul Republicii Moldova pentru implementarea practicilor Consiliului Europei din domeniul democratiei locale.

La randul sau, delegatia europeana a accentuat faptul ca Republica Moldova a realizat in ultimii ani o serie de progrese in mai multe domenii, dar urmeaza sa mentina ritmul ascendent al reformelor si sa ramana atasata transformarilor democratice.

"Am remarcat vointa Republicii Moldova de a imbunatati procesul democratic si ne dorim sa vedem progrese continui", au mai mentionat oficialii europeni.

Spicherul a subliniat faptul ca incepand cu anul 2005 Parlamentul de la Chisinau a initiat un dialog calitativ nou cu Adunarea Populara de la Comrat in vederea apropierii celor doua institutii legislative si consolidarii relatiilor de cooperare. Cele doua institutii legiuitoare, a mai accentuat spicherul, colaboreaza in prezent in baza unui Program de Cooperare, care prevede un sir de actiuni orientate spre organizarea de seminare, traininguri si ateliere de lucru pentru functionarii si legislatorii din Adunarea Populara.

Presedintele Parlamentului a mentionat importanta stabilirii unor mecanisme de dialog pe baza permanenta dintre Legislativul de la Chisinau si cel din Comrat care sa asigure un proces legislativ calitativ ajustat normelor europene.

In acelasi timp, Marian LUPU a precizat faptul ca in vederea consolidarii autonomiei administratiei publice locale, Legislativul a adoptat un pachet de legi, care a inclus legea privind descentralizarea administrativa, legea in redactie noua privind administratia publica locala si amendamente la legea privind finantele publice locale. Presedintele Legislativului a mai comunicat ca pe durata sesiunii curente, institutia legiuitoare va examina un proiect nou de lege privind finantele publice locale, precum si proiectul de lege privind statutul municipiului Chisinau.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat o serie de aspecte ce se refera la Codul Electoral, etc.

14.03.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова