version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










10 марта 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Michael D. KIRBY, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu reprezentantii Ligii Studentilor din cadrul Universitatii din Comrat.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Michael D. KIRBY, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in tara noastra.

Oficialii au abordat o serie de aspecte ce vizeaza cooperarea bilaterala moldo-americana pe multiple planuri.

Marian LUPU a exprimat recunostinta autoritatilor moldovene pentru sustinerea acordata de catre Statele Unite ale Americii proceselor de transformare democratica a Republicii Moldova. In special, spicherul a mentionat importanta participarii tarii noastre in cadrul Programului SUA "Provocarile Mileniului".

In acest context, ambasadorul american a comunicat faptul ca prevederile Programului vor viza dezvoltarea si reformarea unor domenii prioritare pentru tara noastra precum reabilitarea drumurilor, cresterea eficientei energetice, restabilirea si dezvoltarea proiectelor de irigare, precum si consolidarea asistentei medicale primare in sectoarele rurale ale tarii.

Interlocutorii au apreciat drept deosebit de important ca prevederile acestui program sa se extinda asupra intregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv in raioanele de est ale tarii. Potrivit celor doi oficiali, aceasta ar contribui la consolidarea dialogului si a increderii dintre cetatenii de pe cele doua maluri ale raului Nistrului.

Presedintele Parlamentului a subliniat faptul ca domeniile care vor beneficia de asistenta in cadrul Programului "Provocarile Mileniului" sunt de o importanta esentiala pentru dezvoltarea durabila a Republicii Moldova si autoritatile tarii atribuie o atentie deosebita modului in care va fi derulat acest proiect.

Interlocutorii, de asemenea, au mai discutat aspecte ce se refera la problematica transnistreana, optand pentru reluarea cat mai grabnica a negocierilor in cadrul formatului 5 plus doi.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu reprezentantii Ligii Studentilor din cadrul Universitatii din Comrat.

Marian LUPU a pledat pentru stabilirea unui dialog continuu dintre autoritati si reprezentantii activi din randul organizatiilor de tineret din tara noastra in vederea dezbaterii in comun a problemelor cu care se confrunta tanara generatie si identificarea unor politici in domeniu care sa reflecte necesitatile tinerilor din Republica Moldova.

Spicherul a salutat faptul ca studentii de la Universitatea din Comrat se implica activ in gestionarea afacerilor publice si promoveaza punctul de vedere al tinerilor pe agenda de lucru a autoritatilor locale si nationale.

"Este in interesul nostru comun ca tinerii sa devina un partener de dialog dinamic si implicat in viata publica", a accentuat Marian LUPU.

Presedintele Legislativului a incurajat tinerii din UTA Gagauzia sa participe in cadrul Proiectului "Parlamentul Tinerilor" lansat recent de forul legislativ de la Chisinau si deschis tinerilor din intreaga tara. In opinia sefului Legislativului, proiectul reprezinta o tribuna oferita tinerilor pentru a le fi auzita vocea, doleantele si viziunile acestora. Rezolutia tinerilor, care va marca finalitatea proiectului, va fi examinata foarte serios de catre autoritati, a adaugat Marian LUPU.

Studentii din Comrat au abordat o serie de aspecte ce vizeaza Procesul de la Bologna, participarea tinerilor in afacerile publice, studierea limbii de stat de catre tinerii alolingvi, etc.

Reprezentantii Ligii Studentilor au comunicat faptul ca incepand cu acest an editeaza lunar un ziar studentesc, precum si pentru prima data in acest an intentioneaza sa organizeze o scoala de vara la care vor fi invitati atat exponenti din randul studentilor, precum si oficiali de diferit rang pentru a dialoga intr-o atmosfera informala despre problemele curente ale tinerilor si a cauta solutii optime.

Totodata, tinerii au accentuat interesul deosebit de a studia limba de stat in cadrul unor programe speciale pentru minoritatile etnice pentru a se putea integra deplin in viata sociala din Moldova.

Referindu-se la problema studierii limbii de stat de catre minoritatile etnice din tara noastra, spicherul a afirmat ca aceasta va fi examinata de catre o comisie parlamentara speciala care va fi creata pe parcursul sesiunii curente. Potrivit lui Marian LUPU, comisia respectiva va aborda aspecte ce vizeaza elaborarea unor noi metode de predare a limbii de stat cetatenilor alolingvi si va monitoriza modul in care in care va fi implementat noul program.

Totodata, Marian LUPU a propus reprezentantilor Ligii Studentilor sa identifice un plan concret de actiuni pentru anul 2008, accentuand faptul ca Parlamentul este deschis pentru o cooperare sistemica.

Liga Studentilor a fost creata in anul 1998.

10.03.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова