version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










19 мая 2005

Intrevedere in Parlament cu ambasadorul SUA

Vicepresedintele Parlamentului dna Maria Postoico a primit-o astazi pe dna Heather M.Hodges, ambasador al Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova.

Dupa alegerile parlamentare a sporit considerabil interesul fata de Republica Moldova din partea SUA si a comunitatii internationale, a mentionat dna Heather M.Hodges. Aceasta, in opinia sa, este un lucru foarte pozitiv. Acum comunitatea internationala asteapta actiuni concrete in vederea realizarii optiunii de integrare europeana a Republicii Moldova.

Integrarea europeana este prioritatea strategica a statului nostru, a mentionat dna Maria Postoico. Parlamentului ii revine misiunea de a ajusta legislatia nationala la cea comunitara. Dupa adoptarea Declaratiei cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, prin dispozitia Presedintelui Parlamentului, au fost create grupuri de lucru in domeniile prioritare ale vietii social-politice si activitatii institutiilor publice, care acum lucreaza intens la perfectionarea legislatiei respective in conformitate cu standardele europene. Pina la sfirsitul sesiunii curente, a spus vicepresedintele Parlamentului, proiectele respective urmeaza sa fie expediate spre expertizare Consiliului Europei.

***

In cadrul intrevederii cu dna Heather M.Hodges presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana Sergiu Stati a mentionat ca actualmente comisia respectiva si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene elaboreaza propuneri privind prioritatile in armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara. Aceste propuneri se vor inscrie nu numai in cadrul implementarii Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana, dar si a standardelor comune ale comunitatii europene – Aqus communitaire. In sedinta din 18 mai comisia a aprobat un program de audieri a ministerelor implicate direct in implementarea Planului de Actiuni. Ne propunem, de asemenea, realizarea unui plan de activitati externe ale Parlamentului. El va include organizarea de treninguri, seminare speciale cu participarea expertilor internationali. Intentionam sa intensificam relatiile cu parlamentele statelor din Europa de Est si din tarile baltice, care au acumulat o experienta proaspata pe calea integrarii europene, a mentionat presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana Sergiu Stati.

In cursul intrevederilor au fost abordate si aspecte ale relatiilor bilaterale moldo-americane.

19.05.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова