version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










26 мая 2005

Marian Lupu: perioada de monitorizare a Republicii Moldova de catre CE ar putea fi incheiata in prima jumatate a anului viitor

Presedintele Parlamentului va participa la cea de-a doua reuniune a Adunarii Parlamentare GUAM

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu ambasadorul Croatiei

Comisia juridica si-a expus concluziile privind aplicarea muncii comunitare in Moldova

Marian Lupu: perioada de monitorizare a Republicii Moldova de catre CE ar putea fi incheiata in prima jumatate a anului viitor

In seara zilei de 25mai Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu a primit delegatia Comisiei de Monitorizare a APCE, din care fac parte coraportorii pentru Moldova Josette Durrieu si Andre Kvakkestad.

Intr-o declaratie de presa Presedintele Parlamentului a apreciat dialogul cu reprezentantii CE drept constructiv si echilibrat.

In cadrul оntоlnirii au fost abordate subiecte referitor la momentele cheie ale reformei politice, in special ale celor ce se contin nemijlocit in recomandarile anterioare ale Consiliului Europei, Comisiei de la Venetia. As mentiona aici legile care vizeaza functionarea audiovizualului, sistemului judiciar, a Procuraturii, administratiei publice locale, Curtii de Conturi etc.

Elementul cheie al discutiei este faptul ca in cadrul noului Parlament venim cu o nou abordare de sistem, principiu acceptat de colegii de la CE.

Grupurile de lucru, care intrunesc reprezentanti ai tuturor fractiunilor parlamentare, sint preocupate acum de elaborarea amendamentelor la actele legislative in concordanta cu rezolutiile si recomandarile anterioare facute de expertii CE, a spus dl Marian Lupu. Pina la finele lunii iulie aceste propuneri urmeaza a fi definitivate si expediate la CE pentru o ultima runda de expertiza. Am convenit reprezentantii CE sa informam Misiunea Adunarii Parlamentare despre gradul de pregatire a proiectelor respective. Astfel incit in luna septembrie expertii CE sa aiba posibilitatea de a pregati un raport, care a stipuleze termenii limita de incheiere a actiunilor comune, a mentionat dl Marian Lupu.

In opinia Presedintelui Parlamentului aceste actiuni pot fi finalizate la sfirsitul anului 2005 sau in prima jumatate a anului 2006. Concomitent ar putea fi incheiata si perioada de monitorizare in etapa de post aderare a Republicii Moldova la Consiliul Europei.

Presedintele Parlamentului va participa la cea de-a doua reuniune a Adunarii Parlamentare GUAM

In perioada 27-29 mai Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu va participa, in fruntea unei delegatii parlamentare, la cea de-a doua reuniune a Adunarii Parlamentare GUAM, care se va desfasura la Ialta, Ucraina.

Din componenta delegatiei fac parte deputatii Lidia Gutu, Alim Afonin, Marcel Raducan, Stefan Secareanu, care reprezinta toate fractiunile parlamentare.

Participantii la reuniunea Adunarii Parlamentare a celor patru state membre ale Uniuni GUAM – Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova, vor aborda mai multe probleme de interes comun, inclusiv rezultatele summit-ului de la Chisinau a sefior de stat GUAM din 22 aprilie curent si perspectivele dimensiunii parlamentare a Uniunii.

Se vor convoca si cele trei comitete ale GUAM – pentru chestiuni politice si juridice, comercial-economice, stiinta, cultura si invatamint.

In cadrul sedintei plenare din 28 mai va rosti o alocutiune Presedintele Parlamentului Republicii Moldova dl Marian Lupu.

La Ialta dl Marian Lupu va avea intrevederi separate cu presedintii parlamentelor din Ucraina, Georgia si Azerbaidjan. Sint preconicaze, de asemenea, intrevederi cu presedintii parlamentelor Lituaniei si Letoniei, invitati la reuniune in calitate de oaspeti.

Actualmente Republica Moldova detine presedintia in cadrul GUAM, preluata recent la summit-ul din Chisinau al sefilor de stat ale Uniunii.

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu ambasadorul Croatiei

Dezvoltarea relatiilor moldo-croate in contextul integrarii europene a constituit unul din principalele subiecte ale intrevederii Presedintelui Parlamentului dl Marian Lupu cu Zelijko Kupresak, ambasador al Republicii Croatia in Republica Moldova cu sediul la Bucuresti.

Partile si-au exprimat convingerea ca apropiata vizita la Chisinau a Presedintelui Republicii Croatia Stjepan Mesic va impulsiona cooperarea bilaterala intre cele doua tari.

Avind in vedere aspiratiile comune de integrare europeana, un rol important in dezvoltarea acestei cooperari revine dimensiunii parlamentare. Dl Marian Lupu s-a pronuntat pentru intensificarea legaturilor dintre grupurile de prietenie si la nivel de comisii din cadrul parlamentelor celor doua state. Sintem interesati in preluarea bunelor practici acumulate de Croatia in domeniul armonizarii legislatiei nationale la acquis-ul comunitar, a spus Marian Lupu. Presedintele Parlamentului a salutat propunerea ambasadorului Zelijko Kupresak de a examina posibilitatea semnarii unui acord bilateral de cooperare interparlamentara in vederea integrarii europene. Croatia deja a semnat asemenea acorduri de cooperare cu Macedonia si Bulgaria. In proces de elaborare se afla un document similar cu Romania.

In context s-a mentionat si importanta raporturilor bilaterale moldo-croate in contextul cooperarii regionale.

Interlocutorii au luat in dezbatere si alte aspecte ale relatiile moldo-croate. Ambasadorul Zelijko Kupresak i-a adresat dlui Marian Lupu o invitatie din partea Presedintelui Parlamentului croat de a efectua o vizita in Republica Croatia.

Comisia juridica si-a expus concluziile privind aplicarea muncii comunitare in Moldova

Comisia juridica, pentru numiri si imunitati a Parlamentului RM a audiat ieri, 25 mai 2005, in cadrul unei sedinte Raportul de evaluare a aplicarii pedepsei penale de munca neremunerata in folosul comunitatii.

In cadrul vizionarii unui film documentar, realizat de Institutul de Reforme Penale despre specificul implementarii acestei pedepse alternative in Moldova si discutiilor purtate, s-au prezentat o serie de aspecte importante, legate de aplicarea acestei sanctiuni, identificarea problemelor ce apar la executarea pedepsei si stabilirea obiectivelor de perspectiva.

La sedinta au participat reprezentantii IRP, Curtii Supreme de Justitie, Procuraturii Generale si Departamentului de Executare a Deciziilor Judiciare, care au adus la cunostinta membrilor legislativului aspecte importante ale problemelor puse in discutie. Ca urmare a discutiilor, invitatii si membrii Comisiei au facut unele concluzii, menite sa contribuie la eficientizarea aplicarii muncii comunitare.

Astfel s-a stabilit, ca munca comunitara si-a demonstrat eficienta, in reducerea cazurilor de recidiva. In perspectiva, poate fi initiata modificarea legislatiei penale, in vederea largirii numarului componentelor de infractiuni pentru care va putea fi aplicata munca comunitara.

O alta concluzie se refera la, existenta anumitor dificultati de colaborare a administratiei publice locale cu Departamentul de Executare a Deciziilor Judiciare in materie de executare a acestui tip de pedeapsa. In acest sens, de comun acord cu Guvernul, se vor intreprinde masuri de perfectionare a mecanismului de conlucrare intre aceste autoritati.

Totodata, participantii la sedinta au mai mentionat si faptul, ca pentru facilitarea activitatii organelor de drept este binevenita formularea recomandarilor ce ar reflecta tabloul real al aplicarii muncii comunitare.

26.05.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова