version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










8 октября 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Miguel Angel MORATINOS, Ministru al Afacerilor Externe si Cooperarii al Regatului Spaniei, Presedinte in exercitiu al OSCE, aflat in vizita la Chisinau.

Marian LUPU a afirmat faptul ca vizita in Republica Moldova a sefului diplomatiei spaniole deschide noi oportunitati in dezvoltarea cooperarii bilaterale moldo-spaniole si instituirea unui dialog politic permanent intre Republica Moldova si Regatul Spaniei.

"Republica Moldova este interesata in dezvoltarea pe baza permanenta a unor relatii de parteneriat durabil cu Spania, in special tinand cont de rolul deosebit de important al acestei tari in contextul politicii europene", a mai declarat Presedintele Parlamentului.

Spicherul a accentuat, de asemenea, ca Parlamentul va sustine intensificarea raporturilor bilaterale moldo-spaniole pe multiple planuri, mentionand in particular importanta dezvoltarii unor relatii in sferele comercial-economica si social-culturala.

Interlocutorii au optat si in favoarea extinderii si consolidarii dimensiunii interparlamentare, pronuntandu-se in acest sens pentru instituirea in cadrul institutiei legislative spaniole a unui grup parlamentar de prietenie cu Legislativul moldovean, precum si in vederea dinamizarii contactelor bilaterale intre parlamentarii celor doua state. In context, Marian LUPU a transmis omologului sau spaniol o invitatie de a efectua o vizita oficiala in tara noastra.

La randul sau, diplomatul spaniol a subliniat faptul ca Republica Moldova si Spania marcheaza astazi o noua etapa si obtin o noua perspectiva in dezvoltarea relatiilor de parteneriat. Miguel Angel MORATINOS a pledat in context pentru dezvoltarea continua a relatiilor de colaborare moldo-spaniole, accentuand in special importanta deschiderii unor reprezentante diplomatice ale celor doua state atat la Chisinau, precum si la Madrid.

Referindu-se la relatiile Republicii Moldova cu OSCE, Marian LUPU a accentuat faptul ca OSCE reprezinta un partener de cooperare valoros al Republicii Moldova in sustinerea realizarii reformelor democratice din tara noastra. Spicherul a subliniat contributia importanta a OSCE in reformarea elementelor cheie ale societatii in vederea dezvoltarii unui stat de drept in Republica Moldova.

Marian LUPU a reiterat pozitia consolidata a Parlamentului Republicii Moldova in privinta reglementarii problemei transnistrene, confirmata prin setul de documente adoptat in unanimitate de catre legislatori in sesiunea de primavara-vara 2005. Spicherul a subliniat faptul ca Parlamentul se pronunta pentru solutionarea pasnica a diferendului transnistrean in cadru legal international cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Totodata, Presedintele Parlamentului a declarat ca institutia legiuitoare sustine negocierea acordarii unui statut de autonomie larga regiunii transnistrene in cadrul formatului de negocieri 5+2.

"Problema transnistreana situata in imediata vecinatate a Uniunii Europene nu este o problema interna a Republicii Moldova si urmeaza sa fie solutionata in context international. Rolul partenerilor internationali este incontestabil. Totodata, Republica Moldova pledeaza pentru o politica de apropiere a celor doua maluri de Nistru prin dezvoltarea infrastructurii acestei regiuni si a unor proiecte economice si sociale", a mai relevat Marian LUPU.

Spicherul a pledat in context pentru o implicare mai activa a Uniunii Europene in procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

"O solutie viabila a conflictului transnistrean poate fi identificata doar in cadrul unor negocieri transparente cu participarea partenerilor internationali", a adaugat Marian LUPU.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a accentuat necesitatea modificarii actualului format al fortelor de mentinere a pacii si inlocuirea acestora cu o misiune internationala de observatori civili.

La randul sau, oficialul OSCE a exclus orice asemanare cu cazul Kosovo in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, accentuand in acest sens importanta solutionarii problemei transnistrene cu respectarea principiului integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Presedintele in exercitiu al OSCE s-a pronuntat pentru impulsionarea procesului de identificare a unei solutii o conflictului transnistrean, inclusiv prin identificarea unei pozitii consensuale a statelor-membre ale OSCE la reuniunea ministeriala de la Madrid de la sfarsitul acestui an.

"Regiunea sud-est europeana nu are nevoie de aparitia a noi state, ci necesita dezvoltare economica, investitii, cresterea nivelului de viata. Intreaga Europa trebuie sa sustina procesele de dezvoltare in aceasta zona", a conchis inaltul oficial al OSCE.

Miguel Angel MORATINOS s-a pronuntat, de asemenea, in favoarea continuarii proceselor democratice in Republica Moldova, reiterand in acest sens sustinerea OSCE pentru realizarea aspiratiilor europene ale tarii noastre.

08.10.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова