version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










16 октября 2007

"Relatiile bilaterale dintre Republica Moldova si Romania urmeaza sa fie dezvoltate in baza valorilor si standardelor europene comune", au declarat in cadrul intrevederii de astazi Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, si Filip TEODORESCU, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in tara noastra.

Interlocutorii au subliniat importanta mentinerii unui dialog politic moldo-roman deschis si echilibrat, bazat pe interesele cetatenilor celor doua state. "Optiunea europeana comuna pe care o impartasesc Republica Moldova si Romania trebuie sa plaseze cooperarea dintre statele noastre in cadrul unor relatii de parteneri europeni", au mai precizat Marian LUPU si Filip TEODORESCU.

Partile s-au pronuntat pentru impulsionarea cooperarii comercial-economice moldo-romane, dinamizarea cooperarii transfrontaliere la nivelul euroregiunilor si activizarea contactelor intre mediile de afaceri din Republica Moldova si Romania. In context, interlocutorii au abordat aspecte ce vizeaza consolidarea cadrului juridic bilateral si initierea unor proiecte investitionale comune.

Partile, de asemenea, au pledat pentru intensificarea cooperarii interparlamentare dintre Legislativele de la Chisinau si Bucuresti, discutand in context posibilitatea organizarii unei vizite a Presedintelui Parlamentului moldovean in Romania, actiune care ar atribui o noua dinamica dimensiunii interparlamentare moldo-romane. Potrivit interlocutorilor, activizarea dialogului interparlamentar urmeaza sa aiba loc atat la nivelul legislatorilor din cele doua state, precum si in cadrul interactiunii dintre functionarii Aparatelor celor doua institutii.

"Procesele similare de reforma indreptate spre armonizarea legislatiei nationale la cerintele Uniunii Europene constituie o temelie buna pentru intensificarea contactelor de lucru intre forurile legiuitoare moldovean si roman in vederea consolidarii aspiratiilor europene ale Republicii Moldova", a mai precizat in context diplomatul roman.

In final, interlocutorii au reafirmat importanta mentinerii unui caracter constructiv al relatiilor bilaterale moldo-romane in spiritul valorilor europene comune.

16.10.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова