version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










15 октября 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit pe Jan SOTH, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Slovace in tara noastra, cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit pe Daniele MANCINI, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Italiene in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit pe Jan SOTH, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Slovace in tara noastra, cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice.

Marian LUPU a exprimat gratitudine ambasadorului Republicii Slovace pentru contributia deosebita pe care a adus-o pe perioada mandatului sau la dezvoltarea relatiilor bilaterale moldo-slovace si intensificarea dialogului politic dintre cele doua state.

Presedintele Parlamentului a accentuat interesul Republicii Moldova pentru dinamizarea relatiilor comercial-economice moldo-slovace si initierea unor proiecte economice reciproc avantajoase.

Spicherul, de asemenea, a exprimat interesul tarii noastre de a prelua experienta slovaca de integrare europeana si ajustare a domeniilor si politicilor nationale la cerintele Uniunii Europene. In context, Marian LUPU a adresat autoritatilor slovace solicitarea de a ne acorda sprijin in ratificarea de catre statele-membre ale UE a Acordurilor de facilitare a regimului de vize si Readmisie, precum si in obtinerea Preferintelor Comerciale Autonome in relatiile comerciale cu Uniunea Europeana.

"Republica Moldova reprezinta o prioritate pentru Slovacia in regiunea sud-est europeana si vom pleda cauza integrarii europene a Moldovei in tarile Europei Occidentale", a declarat oficialul slovac.

Ambasadorul a mai accentuat faptul ca Slovacia se va manifesta si in continuare ca un prieten de incredere al tarii noastre, pledand in favoarea includerii Republicii Moldova pe agenda politica europeana.

"In Slovacia exista un interes sporit al oamenilor de afaceri pentru a stabili si dezvolta parteneriate de afaceri si initia proiecte economice in Republica Moldova", a mai mentionat Jan SOTH.

Interlocutorii au optat, de asemenea, in favoarea intensificarii raporturilor moldo-slovace pe dimensiunea interparlamentara, subliniind faptul ca organizarea in 2008 a vizitei Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova la Bratislava va contribui semnificativ la dezvoltarea relatiilor interparlamentare dintre cele doua tari.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit pe Daniele MANCINI, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Italiene in tara noastra.

Ambasadorul Daniele MANCINI a comunicat decizia autoritatilor italiene de a elibera vize Schengen pentru cetatenii moldoveni, incepand cu luna ianuarie 2008, la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor din incinta Ambasadei Ungariei la Chisinau.

Marian LUPU a exprimat gratitudine autoritatilor italiene pentru decizia respectiva si pentru flexibilitatea manifestata in raport cu facilitarea circulatiei cetatenilor moldoveni in Italia. Spicherul a accentuat importanta practica a acestei decizii pentru cetatenii moldoveni, precizand, totodata, ca eliberarea vizelor Schengen pentru Italia la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor din Chisinau va deschide noi oportunitati pentru libera circulatie a cetatenilor Republicii Moldova.

Presedintele Legislativului, de asemenea, a adresat multumiri conducerii Italiei pentru pozitia constructiva a delegatiei italiene la sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei in cadrul dezbaterii Raportului privind onorarea de catre tara noastra a angajamentelor fata de forul de la Strasbourg.

In context, interlocutorii au pledat pentru intensificarea dialogului interparlamentar moldo-italian, inclusiv prin dinamizarea tuturor instrumentelor de cooperare bilaterala. Partile au fost unanime in parerea ca vizita la Chisinau in timpul apropiat a Presedintelui Camerei Deputatilor, Fausto BERTINOTTI, va contribui la activizarea raporturilor dintre forurile legiuitoare ale Moldovei si Italiei.

Interlocutorii, de asemenea, au discutat aspecte privind impulsionarea relatiilor comercial-economice moldo-italiene. In acest sens, diplomatul italian a comunicat faptul ca in timpul apropiat Ministrul italian pentru Comert International va vizita tara noastra in vederea dinamizarii relatiilor bilaterale comercial-economice si dezvoltarea unor parteneriate de afaceri reciproc avantajoase. Ambasadorul italian a mai accentuat interesul oamenilor de afaceri din Italia de a investi in economia Republicii Moldova. In acest context, partile au optat pentru organizarea unor actiuni cu participarea mediilor de afaceri din Republica Moldova si Italia.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat aspecte ce tin de procesul de integrare europeana a Republicii Moldova.

15.10.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова