version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











19 may 2008

O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova efectueaza in perioada 19 - 21 mai curent o vizita de lucru in Olanda in vederea participarii la Seminarul "Controlul democratic asupra sectorului de securitate: necesitati si optiuni pentru consolidarea controlului legislativ".

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Serghei MIRONOV, Presedintele Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei, care efectueaza, la invitatia spicherului moldovean, o vizita oficiala in tara noastra in perioada 18 - 20 mai curent.

O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova efectueaza in perioada 19 - 21 mai curent o vizita de lucru in Olanda in vederea participarii la Seminarul "Controlul democratic asupra sectorului de securitate: necesitati si optiuni pentru consolidarea controlului legislativ".

Din componenta delegatiei Parlamentului Republicii Moldova fac parte legislatorii Iurie ROSCA, Alexandru LIPCAN, Igor KLIPII, Semion DRAGAN, Stefan GRIGORIEV, Gheorghe SUSARENCO, Angela LEAHU, Anatol TARANU.

In cadrul seminarului vor fi puse in discutie aspecte privind rolul institutiei legislative in dezvoltarea bunei guvernari a sectorului de securitate si aparare in Moldova, controlul democratic asupra sectorului de securitate, etc.

Programul include, de asemenea, vizite la Parlamentul din Olanda, la Ministerul de Externe, la Institutul de Relatii Internationale Clingendael, la Curtea de Audit.

Vizita este organizata de catre Centrul pentru Studii Europene de Securitate din Olanda si Institutul de Studii Politice din Moldova in cooperare cu Institutul de Politici Publice din Chisinau.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Serghei MIRONOV, Presedintele Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei, care efectueaza, la invitatia spicherului moldovean, o vizita oficiala in tara noastra in perioada 18 - 20 mai curent.

Oficialii au apreciat vizita dlui Mironov in Republica Moldova drept o oportunitate deosebita pentru impulsionarea si extinderea dialogului politic moldo-rus si a contactelor politice, economice si comerciale dintre cele doua state.

A fost remarcata cooperarea foarte buna dintre institutiile legislative ale Republicii Moldova si Federatiei Ruse si accentuat faptul ca o noua sedinta a Comisiei interparlamentare moldo-ruse, care este programata pentru sfarsitul lunii iunie - inceputul lunii iulie la Chisinau, va oferi continuitate dezvoltarii raporturilor interparlamentare dintre Chisinau si Moscova.

Interlocutorii au abordat o serie de aspecte privind dinamizarea cooperarii comercial-economice bilaterale, pledand pentru utilizarea deplina a potentialului economic existent in relatiile bilaterale moldo-ruse. Partile au discutat in acest sens mai multe aspecte ce vizeaza cooperarea privind livrarea gazelor naturale, exportul productiei vinicole moldovenesti pe piata Federatiei Ruse, etc.

In context, a fost discutata si posibilitatea examinarii elaborarii unui Program de cooperare economica dintre Republica Moldova si Federatia Rusa pe o perioada de pana in anul 2020. Serghei MIRONOV a adresat, de asemenea, o invitatie unei delegatii din Republica Moldova de a participa la lucrarile Forului Economic care se va desfasura in regiunea rusa Irkutsk intre 8 - 11 septembrie curent. Potrivit oficialului rus, Forul Economic va oferi un cadru favorabil dezvoltarii si intensificarii contactelor comercial-economice dintre cele doua state.

Serghei MIRONOV a mai accentuat faptul ca Federatia Rusa sustine identificarea unei solutii viabile a diferendului transnistrean cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Presedintele Consiliului Federatiei, de asemenea, a apreciat inalt desfasurarea pe parcursul ultimilor doi ani consecutiv a Festivalului "Martisor" in orasul rus Sankt-Petersburg. Potrivit lui, asemenea actiuni reprezinta un element important in mentinerea legaturilor prietenesti dintre popoarele celor doua tari.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a apreciat, la randul sau, caracterul strategic al relatiilor de cooperare cu Federatia Rusa, atat pe dimensiunea colaborarii bilaterale, regionale, precum si la nivel international.

Seful Legislativului de la Chisinau a mentionat cooperarea foarte buna dintre Parlamentele Republicii Moldova si Federatiei Ruse si a subliniat interesul partii moldovenesti de a mentine activ si dinamic dialogul interparlamentar moldo-rus in vederea solutionarii problemelor de interes reciproc.

Referindu-se la relatiile comercial-economice moldo-ruse, Marian LUPU a optat in favoarea aprofundarii contactelor bilaterale moldo-ruse si a exprimat interesul Republicii Moldova de a ratifica Protocolul la Acordul interguvernamental privind principiile perceperii impozitelor indirecte in comertul reciproc, semnat anul trecut.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a reiterat pozitia Republicii Moldova in procesul de reglementare a diferendului transnistrean, accentuand faptul ca o solutie definitiva si viabila a conflictului trebuie sa fie atinsa pe cale pasnica, cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre.

In final Serghei MIRONOV i-a adresat o invitatie oficiala Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova sa efectueze o vizita in Federatia Rusa.

19.05.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova