version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











28 may 2008

Prim ministrul Zinaida GRECEANAI a participat astazi la sedinta Biroului Permanent al Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul careia a fost prezentata Propunerea tarii noastre catre Corporatia Provocarile Mileniului in cadrul Programului de Asistenta Deplina Compact.

Potrivit informatiei prezentate de catre Primul ministru, Republica Moldova a inaintat in luna februarie curent propuneri pentru finantarea a patru proiecte in domenii precum reabilitarea drumurilor, cresterea eficientei sectorului energetic, tranzitia la agricultura performanta, dezvoltarea asistentei medicale primare in zonele rurale.

Pe parcursul anului curent, tara noastra va fi vizitata de mai multe misiuni ale Corporatiei Provocarile Mileniului care vor evalua propunerile tarii noastre in vederea selectarii proiectelor care ar contribui cel mai adecvat la dezvoltarea economica durabila a Republicii Moldova.

Elemente de baza care vor fi luate in consideratie de catre expertii Guvernului SUA in procesul de selectie a proiectelor tin de rata de recuperare economica, eficienta investitiilor si impactul social asupra beneficiarilor. Totodata, printre principalele preconditii necesare pentru acceptarea propunerilor Republicii Moldova sunt realizarea cu succes a actiunilor stabilite in Programul Preliminar, progres in domenii precum guvernarea echitabila, libertatea economica, combaterea coruptiei, etc.

Republica Moldova a propus proiecte in suma de circa 500 milioane dolari SUA. Corporatia Provocarile Mileniului urmeaza sa decida asupra continutului si calitatii propunerilor, pentru ca ulterior sa fie selectate proiectele si negociat Acordul de Grant. Acest lucru ar putea fi realizat in decursul unui an, finantarea propriu zisa urmand a avea loc estimativ in a doua jumatate a anului 2009.

Corporatia Provocarile Mileniului, infiintata de Guvernul SUA in 2004, are drept scop reducerea saraciei prin intermediul cresterii economice.

28.05.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova