version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











30 may 2008

Perspectivele dezvoltarii relatiilor dintre Republica Moldova si Muntenegru pe multiple planuri au fost discutate la intrevederea de astazi a Presedintelui Parlamentului, Marian LUPU, cu Zeljko RADULOVIC, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Muntenegrului in tara noastra.

Interlocutorii au apreciat inalt dialogul politic dintre Republica Moldova si Muntenegru, fiind mentionata importanta dinamizarii contactelor bilaterale dintre cele doua state.

Marian LUPU a exprimat interesul tarii noastre pentru intensificarea cooperarii interparlamentare, pronuntindu-se in favoarea desfasurarii unui dialog activ si permanent la nivel de grupuri si comisii parlamentare de specialitate.

In opinia interlocutorilor, aspiratiile europene comune ale celor doua state constituie o premisa favorabila pentru dezvoltarea cooperarii bilaterale si pe dimensiunea regionala. Oficialii, de asemenea, au pledat pentru realizarea reformelor europene in vederea preluarii modelelor democratice si apropierii de familia europeana.

Ambasadorul Zeljko RADULOVIC a mentionat ca tara sa acorda o importanta deosebita relatiilor cu Republica Moldova. "Ele capata o noua valenta acum cand Republica Moldova detine presedintia intr-un sir de organizatii regionale", a mai afirmat diplomatul.

In aceasta ordine de idei, a fost exprimata pozitia Republicii Moldova de a opta in perioada exercitarii presedintiei in cadrul mai multor aranjamente regionale pentru apropierea tarilor sud-est europene de Uniunea Europeana si intensificarea dialogului cu statele-membre ale UE.

In cadrul intrevederii au fost abordate, de asemenea, abordate aspecte ce tin de reglementarea diferendului transnistrean.


Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit astazi pe Rasem Yacoub HASHEM, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Hasemit al Iordaniei in tara noastra, cu resedinta la Bucuresti. La intrevedere a participat, de asemenea, Samih ZAVAHRA, Consul Onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei in RM.

Presedintele Parlamentului l-a felicitat pe diplomatul Rasem Yacoub HASHEM cu ocazia acreditarii sale in tara noastra, exprimindu-si convingerea ca acest fapt va contribui la dinamizarea relatiilor dintre Republica Moldova si Iordania.

Interlocutorii au pledat pentru extinderea cadrului juridic dintre cele doua state si valorificarea deplina a potentialului existent. In context, oficialii au accentuat rolul deosebit care si revine dimensiunii parlamentare in ansamblul relatiilor bilaterale moldo-iordaniene, pronuntindu-se pentru fortificarea raporturilor dintre legislativele de la Chisinau si Amman.

La rindul sau, ambasadorul Rasem Yacoub HASHEM s-a pronuntat pentru activizarea dialogului bilateral moldo-iordanian, intensificarea cooperarii comercial-economice dintre Republica Moldova si Iordania, precum si pentru identificarea sferelor de interes comun in vederea stabilirii unor parteneriate reciproc avantajoase.

In final, Rasem Yacoub HASHEM i-a adresat dlui Marian LUPU invitatia Presedintelui Parlamentului iordanian de a efectua o vizita oficiala in Regatul Hasemit al Iordaniei.


Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a fost prezent la sarbatoarea "Ultimul sunet" la Gimnaziul-internat din satul Vascauti, raionul Floresti. Institutia este patronata de Presedintele Parlamentului.

Marian LUPU a urmarit programul cultural-artistic prezentat de catre copii din Gimnaziul-internat din Vascauti, unde studiaza si locuiesc 235 de elevi, dintre care 100 cu statut de orfan, iar 135 din familii social-vulnerabile.

Spicherul a adresat copiilor si corpului didactic sincere felicitari cu ocazia incheierii anului de studii, felicitindu-i in particular pe cei 41 de absolventi ai claselor a 9-a, pentru care incepe o noua etapa a vietii marcata de responsabilitate.

Presedintele Parlamentului a remarcat faptul ca in cadrul Gimnaziului-internat exista o frumoasa familie si valori umane deosebite, aducind in acest sens cuvinte de recunostinta pedagogilor care activeaza in aceasta institutie si isi dedica viata educatiei copiilor.


"Anume dascalii reprezinta pentru copiii din Gimnaziul-internat din Vascauti familia unde le-au fost insuflate primele lectii de omenie, sirguinta si responsabilitate", a mai mentionat Marian LUPU.
>
Tudor TERTEA, Directorul institutiei, a inminat celor mai sirguinciosi elevi diplome de merit.
In final, Presedintele Parlamentului a oferit institutiei 20 mii lei pentru sustinerea realizarii unor lucrari de reparatie pe parcursul lunilor de vara.

30 mai 2008


Sectia Relatii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova