version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











27 may 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a intalnit cu Alexei OSTROVSCHII, Presedintele Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile cu CSI si relatiile cu compatriotii a Federatiei Ruse.

In cadrul intrevederii a fost discutat stadiul actual al relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Federatia Rusa pe plan politic, economic si social, fiind constatata dezvoltarea ascendenta si pozitiva a dialogului dintre cele doua state.

Cei doi oficiali au apreciat inalt caracterul constructiv al relatiilor de cooperare dintre Republica Moldova si Federatia Rusa, atat pe dimensiunea colaborarii bilaterale, regionale, precum si la nivel international.

Interlocutorii au remarcat cooperarea foarte buna dintre institutiile legislative ale Republicii Moldova si Federatiei Ruse, care, in opinia lor, poate contribui la dezvoltarea si impulsionarea relatiilor de colaborare moldo-ruse. Oficialii, de asemenea, au accentuat faptul ca o noua sedinta a Comisiei interparlamentare moldo-ruse, actiune preconizata sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie - inceputul lunii iulie curent la Chisinau, va oferi continuitate dezvoltarii raporturilor interparlamentare dintre Chisinau si Moscova.

In context, a fost salutata vizita recenta la Chisinau a dlui Serghei MIRONOV, Presedintele Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei, precum si vizita dlui Boris GRAZLOV planificata pentru toamna anului curent. Potrivit interlocutorilor, dinamica dialogului interparlamentar moldo-rus a capatat un caracter sistemic si ofera premise bune pentru intensificarea relatiilor moldo-ruse in ansamblu in vederea solutionarii problemelor de interes reciproc.

In cadrul discutiilor au fost abordate, de asemenea, o serie de chestiuni privind dinamizarea cooperarii comercial-economice si utilizarea plenara a potentialului economic existent in relatiile bilaterale moldo-ruse.

Oficialii, de asemenea, au discutat aspecte privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean, fiind accentuat faptul ca o solutie definitiva si viabila a conflictului trebuie sa fie atinsa pe cale pasnica, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre.

In acest sens, oficialul rus a sustinut necesitatea identificarii unei solutii viabile a diferendului de pe Nistru in baza principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, precizand faptul ca regiunea transnistreana trebuie sa se regaseasca in cadrul Moldovei integre.

Alexei OSTROVSCHII efectueaza in perioada 26 - 30 mai curent o vizita de lucru in Republica Moldova, la invitatia Parlamentului moldovean.

Oficialul rus are planificate intrevederi cu Vladimir VORONIN, Presedintele tarii, cu Grigore PETRENCO, Presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, cu liderii fractiunilor parlamentare, cu Vasile SOVA, ministru al Reintegrarii, etc. Agenda vizitei mai include deplasarea oficialului rus in regiunea transnistreana.

27.05.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova