version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











5 february 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Maris RIEKSTINS, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Letonia, aflat in vizita la Chisinau.

Interlocutorii au remarcat dinamica pozitiva a relatiilor moldo-letone pe dimensiunea bilaterala, precum si in contextul afacerilor europene. In acest sens, Marian LUPU a exprimat multumiri autoritatilor letone pentru sustinerea prioritara acordata Republicii Moldova in directia reformelor de integrare europeana. Spicherul a mai subliniat in acest sens ca Republica Letonia reprezinta un partener strategic pentru tara noastra in virtutea aspiratiilor europene comune.

Presedintele Parlamentului a apreciat inalt cooperarea cu omologii letoni in cadrul Memorandumului trilateral moldo-letono-suedez de cooperare interparlamentara, prin desfasurarea mai multor actiuni de preluare a experientei Letoniei si Suediei in ajustarea legislatiei nationale la cerintele UE si consolidarea capacitatilor institutionale ale Parlamentului. Partile au salutat o noua actiune care va avea loc in contextul Memorandumului la finele lunii februarie curent la Riga.

Marian LUPU, de asemenea, a adresat multumiri autoritatilor Letoniei pentru sprijinul constant acordat tarii noastre in procesul de aprofundare a relatiilor moldo-comunitare. In aceasta ordine de idei, spicherul a solicitat sustinerea Letoniei in negocierea unui nou acord juridic in relatiile RM - UE, odata cu expirarea in vara anului curent a Acordului de Parteneriat si Cooperare. Potrivit Presedintelui Legislativului, noul aranjament ar trebui sa contina un mesaj politic clar privind o perspectiva europeana sigura a tarii noastre si apropierea graduala a Republicii Moldova de libertatile europene.

Seful diplomatiei letone a reafirmat pozitia de sustinere ferma a tarii noastre de catre autoritatile de la Riga.

Maris RIEKSTINS a accentuat faptul ca orice natiune europeana care pledeaza pentru integrarea europeana are dreptul sa se integreze in UE odata cu indeplinirea cerintelor necesare.

"In Riga cetatenii moldoveni au prieteni buni si va vom fi alaturi in eforturile si reformele de integrare europeana", a fost mesajul ministrului de Externe al Letoniei.

In aceeasi nota, oficialul leton a afirmat faptul ca tara sa reprezinta unul din sustinatorii activi ai Moldovei pe plan extern.

Diplomatul leton a mai accentuat faptul ca dimensiunii parlamentare ii revine un rol important in demersurile de integrare europeana a unui stat. Potrivit lui Maris RIEKSTINS, in eforturile Letoniei de integrare europeana in cadrul forului legiuitor de la Riga a fost creata o comisie parlamentara pentru integrarea europeana. Ministrul Afacerilor Externe a subliniat si importanta implementarii adecvate a legislatiei adoptate.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat aspecte privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean si au pledat in favoarea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Partile s-au pronuntat si pentru reluarea negocierilor in formatul 5+2.

05.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova