version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











6 february 2008

Legislativul va sustine si in continuare activitatea Societatii Interbancare de Garantare "Garantinvest", va face demersurile necesare catre Guvern si va monitoriza procesul de negociere cu potentialii donatori externi in vederea atragerii unor fonduri suplimentare de garantare.

Parlamentul Republicii Moldova va deveni unul din partenerii organizatiilor neguvernamentale in organizarea si desfasurarea Conferintei Nationale cu privire la Voluntariat si a Saptamanii Nationale a Voluntariatului.

Legislativul va sustine si in continuare activitatea Societatii Interbancare de Garantare "Garantinvest", va face demersurile necesare catre Guvern si va monitoriza procesul de negociere cu potentialii donatori externi in vederea atragerii unor fonduri suplimentare de garantare.

Afirmatia a fost facuta de catre Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul intrevederii de astazi solicitata de un grup de conducatori de institutii bancare din tara, fondatori ai societatii respective.

Viorel GHERCIU, director general al S.I.G. "Garantinvest", a informat, ca in perioada respectiva, cu suportul nemijlocit al institutiilor financiare participante, societatea a contribuit la dezvoltarea antreprenoriatului din mediul rural si urban, acordand intreprinderilor mici si mijlocii garantii financiare in valoare de cca 5 milioane lei. De remarcat ca 80 la suta din intreprinderile care au beneficiat de creditele societatii tin de sfera business-ului incepator, iar 90 la suta sunt din zona rurala a tarii.

Totodata, potrivit Nataliei VRABIE, presedinte al Bancii Comerciale "Moldova-Agroindbanc" S.A., una din institutiile fondatoare ale Societatii "Garantinvest", sumele alocate pana in prezent si sprijinul acordat celor ce pornesc o afacere in domeniul business-ului mic si mijlociu sunt prea modeste. Sursa citata a mai accentuat faptul ca este nevoie ca societatea sa dispuna de un fond de rezerva pentru a dezvolta reteaua serviciilor de garantare a creditelor. In acest scop, se impune intensificarea negocierilor cu organismele donatoare internationale in vederea atragerii unor fonduri suplimentare de garantare si de anumite garantii in acest sens din partea Guvernului.

Spicherul Marian LUPU a apreciat experienta pozitiva a S.I.G."Garantinvest" si importanta activitatii acestei societati pentru dezvoltarea business-ului mic si mijlociu din Republica Moldova. Aceasta activitate, in opinia sa, este in favoarea solicitantilor de credite, a institutiilor financiare, precum si a economiei nationale in ansamblu. Presedintele Legislativului, de asemenea, a reiterat deschiderea si disponibilitatea forului legiuitor de a contribui la perfectionarea cadrului legislativ national din domeniu.

Societatea "Garantinvest" a fost instituita in februarie 2005 in scopul oferirii de garantii financiare pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii din Republica Moldova. Organizatia cuprinde 9 membri: B.C. "Moldova-Agroindbanc" S.A., B.C. "Victoriabanc" S.A., B.C."Banca Sociala" S.A., S.A. "Banca de Economii", B.C. "Eximbanc" S.A., B.C. "Energbanc" S.A., B.C."Mobiasbanca" S.A., "Corporatia de Finantare Rurala" S.A. si Asociatia Obsteasca "ProRuralInvest".

Parlamentul Republicii Moldova va deveni unul din partenerii organizatiilor neguvernamentale in organizarea si desfasurarea Conferintei Nationale cu privire la Voluntariat si a Saptamanii Nationale a Voluntariatului.

Despre aceasta au convenit Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, si exponentii organizatiilor neguvernamentale active in domeniul voluntariatului in cadrul unei intrevederi desfasurate in contextul Cooperarii Parlamentului cu Societatea Civila.

Actiunile urmeaza sa fie desfasurate in prima jumatate a anului curent si au drept scop dezbaterea problemelor de actualitate din domeniu, printre care discutii pe marginea proiectului de lege cu privire la voluntariat, modalitatilor de eficientizare a dialogului dintre autoritati si ong-urile de profil, mecanismelor de stimulare a voluntariatului, sustinerii financiare din partea bugetului de stat, etc.

Reprezentantii sectorului asociativ au pledat pentru implicarea autoritatilor publice centrale si locale, inclusiv a parlamentarilor, in actiuni de promovare a voluntariatului prin prisma exemplului propriu.

Marian LUPU a exprimat deschiderea Parlamentului pentru o cooperare permanenta activa cu organizatiile neguvernamentale din domeniului voluntariatului, in special prin ajustarea legislatiei nationale la standardele si practicile internationale. Spicherul a salutat activitatea desfasurata de catre organizatiile neguvernamentale din sfera voluntariatului, remarcand faptul ca voluntariatul contribuie la cresterea gradului de angajament civic al tinerilor, a responsabilitatii sociale si implicarii mai active a acestora in afacerile publice.

Marian LUPU a incurajat organizatiile active din domeniul tineretului sa se implice in procesul de elaborare a Strategiei Nationale de Dezvoltare a Societatii Civile in vederea crearii unor conditii favorabile pentru activitatea organizatiilor neguvernamentale. Presedintele Legislativului a optat, de asemenea, in favoarea participarii reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale din sfera voluntariatului in activitatea grupului mixt de lucru constituit in scopul elaborarii acestei Strategii.

06.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova