version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











21 february 2008

O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova, condusa de Grigore PETRENCO, Presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana, participa intre 21 - 22 februarie curent la lucrarile reuniunii de iarna a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care se desfasoara la Viena, Austria.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a vizitat astazi Academia de Stiinte a Moldovei, unde a participat la Sesiunea a VII-a a Asambleii ASM.

O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova, condusa de Grigore PETRENCO, Presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana, participa intre 21 - 22 februarie curent la lucrarile reuniunii de iarna a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care se desfasoara la Viena, Austria.

Din componenta delegatiei mai fac parte parlamentarii Stefan SECAREANU, Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, si Leonid BUJOR, membru al Comisiei pentru drepturile omului.

Teija TIILIKAINEN, Secretarul de stat al Finlandei, va trasa in debutul reuniunii prioritatile OSCE pe durata detinerii presedintiei de catre Finlanda si va aborda provocarile cu care se confrunta organizatia in prezent.

Pe agenda reuniunii curente a AP OSCE figureaza discutii pe marginea activitatilor OSCE in domeniile politico-militar, economic si pe dimensiunea umana. De asemenea, parlamentarii statelor-membre ale OSCE vor dezbate problema provinciei Kosovo si Tratatul cu privire la Fortele Armate Conventionale in Europa.

Adunarea Parlamentara a OSCE a fost instituita in 1990. Obiectivul principal al celor 320 de membri este de a promova implicarea parlamentarilor in activitatile OSCE si de a facilita dialogul si cooperarea interparlamentara in sustinerea activitatilor OSCE in sfera democratizarii.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a vizitat astazi Academia de Stiinte a Moldovei, unde a participat la Sesiunea a VII-a a Asambleii ASM.

In debutul sesiunii, Academicianul Gheorghe DUCA, Presedintele ASM, a prezentat un raport privind realizarea programului de activitate a institutiei pe perioada 2004 - 2007.

Marian LUPU a salutat eforturile intreprinse pe parcursul ultimilor ani de catre Academia de Stiinte in directia dezvoltarii domeniilor stiintifice si modernizarii Republicii Moldova.

Spicherul a apreciat drept importante renovarea bazei tehnico-stiintifice, optimizarea infrastructurii, perfectionarea cadrului juridic de reglementare a sferei de cercetare in vederea integrarii stiintei in spatiul european.

Totodata, Presedintele Parlamentului a subliniat faptul ca noul Cod cu privire la Stiinta si Inovare a atribuit o noua dinamica ritmului de evolutie a situatiei in acest domeniu.

Academia de Stiinte a Moldovei, care reprezinta o institutie de talie nationala, contribuie activ la elaborarea documentelor strategice de dezvoltare a tarii noastre si joaca un rol important in modernizarea Republicii Moldova in baza valorilor europene, a estimat Marian LUPU.

In acelasi timp, Presedintele Parlamentului a apreciat contributia Academiei de Stiinte la promovarea vizibilitatii tarii noastre pe plan extern.

Presedintele Parlamentului a remarcat, de asemenea, pasii intreprinsi de catre ASM in vederea dezvoltarii potentialului intelectual al Republicii Moldova prin crearea conditiilor adecvate de cercetare pentru tineri. In acest sens, spicherul a remarcat crearea Liceului Academic si a Universitatii Academice, institutii care, in opinia spicherului, urmeaza sa selecteze tinerii dupa merite, dar nu dupa statutul social al acestora.

Marian LUPU a mentionat si importanta promovarii identitatii nationale, a valorilor culturale si traditiilor nationale a Republicii Moldova. Spicherul a reiterat faptul ca in timpul apropiat in Legislativ va fi creata o Comisie parlamentara speciala care va identifica solutii optime referitor la problema studierii limbii de stat de catre alolingvi.

Seful Legislativului a mai accentuat drept deosebit de important stabilirea prioritatilor pentru urmatorii sase ani in sfera dezvoltarii stiintei si cercetarii. In context, Presedintele Legislativului a reafirmat suportul autoritatilor statului pentru dezvoltarea in conditii cat mai bune a activitatilor stiintifice si de cercetare.

In cadrul sesiunii Asambleii Gheorghe DUCA a fost reales presedinte al institutiei pe un termen de sase ani.

Tot astazi, spicherul s-a familiarizat cu mersul lucrarilor de constructie a Liceului Academic, preconizat a fi dat in exploatare in luna septembrie curent, precum si a vizitat Institutul de inginerie electronica si tehnologii industriale.

In incinta Academiei de Stiinte a fost inaugurata astazi o librarie de carte academica si au fost deschise Muzeul Stiintei si o expozitie permanenta a realizarilor comunitatii stiintifice din tara.

21.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova