version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











13 february 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, lideri ai fractiunilor parlamentare si deputati neafiliati au avut o intrevedere comuna cu Kalman MIZSEI, Reprezentant Special al UE in tara noastra.

Interlocutorii au discutat starea actuala si perspectivele procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Oficialul Uniunii Europene a expus pozitia Uniunii Europene referitor la procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Kalman MIZSEI a reconfirmat sustinerea Uniunii Europene privind identificarea unei solutii a conflictului transnistrean in baza principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si in cadru legal international. Diplomatul UE a apreciat ca o solutie viabila a diferendului trebuie sa se bazeze pe normele dreptului international si pe valorile europene fundamentale.

Reprezentantul Special al UE a accentuat importanta unui consens politic national privind mecanismele si principiile de reglementare a problemei transnistrene. In context, ambasadorul european a reiterat importanta reluarii procesului de negocieri in cadrul formatului extins de negocieri 5 plus 2.

Potrivit diplomatului UE, demilitarizarea regiunii de est a Republicii Moldova reprezinta conditie esentiala in identificarea unei solutii viabile si durabile a problemei de pe Nistru. In acest sens, sursa citata a subliniat necesitatea respectarii de catre Federatia Rusa a angajamentelor internationale asumate la Summit-ul OSCE de la Istanbul. Totodata, oficialul a mai subliniat drept importanta transformarea actualului format de mentinere a pacii din regiune in misiune internationala de observatori civili.

De asemenea, a fost accentuata importanta consolidarii masurilor de incredere dintre cele doua maluri ale Nistrului si mentinerea unui dialog permanent intre cetatenii din partea dreapta si partea stanga a Nistrului.

Oficialul Uniunii Europene a mentionat si importanta asigurarii de catre partile implicate in negocieri a unei transparente echilibrate si responsabile pe marginea procesului de reglementare a conflictului.

Kalman MIZSEI a mai exprimat deschiderea Uniunii Europene pentru demersurile de integrare europeana a tarii noastre si sustinerea blocului comunitar pentru aspiratiile europene ale cetatenilor moldoveni.

Deputatii au apreciat inalt, la randul sau, suportul constant al Uniunii Europene in solutionarea problemei transnistrene.

Parlamentarii au pledat pentru implicarea mai activa a Legislativului in problema transnistreana si pentru mai multa transparenta in procesul de negocieri.

Exponentii corpului de legiuitori s-au pronuntat pentru o pozitie consolidata a clasei politice din Republica Moldova referitor la principiile de baza privind identificarea unei solutii a conflictului transnistrean.

Interlocutorii au fost unanimi in parerea ca geneza acestui conflict nu contine elemente etnice sau religioase si poate fi solutionat in baza vointei partilor.

La intrevedere au participat, de asemenea, parlamentarii Eugenia OSTAPCIUC, Serafim URECHEAN, Vlad CUBREACOV, Oleg SEREBRIAN, Iurie ROSCA, Vladimir TURCANU, Grigore PETRENCO, Dumitru BRAGHIS, Vladimir FILAT.

13.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova