version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











15 february 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Benita FERRERO-WALDNER, Comisar European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate.

Republica Moldova si Bulgaria inregistreaza relatii de prietenie si parteneriat durabil, atat in plan bilateral, regional, precum si in context de cooperare europeana, au apreciat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, si Serghei STANISHEV, Prim - ministru al Republicii Bulgaria, in cadrul intrevederii de astazi.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Benita FERRERO-WALDNER, Comisar European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate.

Interlocutorii au apreciat vizita la Chisinau a inaltului oficial european drept un important semnal politic de sustinere a aspiratiilor europene a Republicii Moldova cu un mesaj politic ferm pentru clasa politica moldoveneasca.

Benita FERRERO-WALDNER a apreciat dialogul politic bilateral dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova drept unul foarte bun.

"Anul 2007 a fost un an de succes pentru evolutia relatiilor dintre UE si Moldova. Am reusit multe lucruri bune pentru cetatenii moldoveni", a afirmat oficialul Uniunii Europene.

In acelasi context, Benita FERRERO-WALDNER a subliniat si faptul ca Moldova urmeaza sa asigure reforme continui in sferele ce vizeaza combaterea coruptiei, suprematia legii, drepturile omului, libertatea mass media, etc.

"Constat ca Republica Moldova a realizat un progres mare si remarc o diferenta vizibila, dar mai avem multe de facut in comun", a adaugat oficialul Comisiei Europene.

Benita FERRERO-WALDNER a comunicat faptul ca Republica Moldova este prima tara care va beneficia de un parteneriat de mobilitate in cadrul unui proiect pilot in contextul Politicii Europene de Vecinatate.

"Noile relatii juridice dintre UE si Moldova vor demara si se vor baza pe evolutia si progresele realizate de catre Moldova pe calea reformelor democratice", a mai precizat Comisarul european pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate.

Oficialul European a apreciat ca Parlamentul de la Chisinau a realizat in ultimii ani progrese si reforme vizibile. Potrivit Comisarului European, forului legislativ ii revine un rol esential si foarte responsabil in realizarea transformarilor interne, atat prin reformarea legislatiei nationale in spiritul normelor europene, precum si prin asigurarea unui control parlamentar eficient asupra implementarii legislatiei adoptate.

Benita FERRERO-WALDNER a atribuit o apreciere inalta proiectului de lege privind intrunirile, adoptat de catre Legislativ in prima lectura, care, a adaugat oficialul UE, va contribui la un progres democratic in acest domeniu.

Comisarul European a reiterat, de asemenea, sprijinul Uniunii Europene pentru reglementarea conflictului transnistrean in baza principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si a exprimat disponibilitatea Comisiei Europene de a contribui mai activ in acest proces, inclusiv prin delegarea de experti, sustinere financiara si economica, etc.

Interlocutorii au apreciat drept foarte important rolul UE in dialogul si negocierile pe marginea problemei transnistrene.

Marian LUPU a afirmat, la randul sau, ca autoritatile Republicii Moldova apreciaza inalt relatiile cu Uniunea Europeana si sustinerea constanta acordata de catre blocul comunitar si statele-membre ale UE tarii noastre.

Spicherul a exprimat gratitudinea autoritatilor tarii pentru atribuirea de la 1 martie curent a Preferintelor Comerciale Autonome, precum si pentru sprijinul oferit prin facilitarea regimului de vize, deschiderea in premiera la Chisinau a unui Centru Comun de Eliberare a Vizelor, inaugurarea si desfasurarea eficienta a Misiunii UE de Asistenta la Frontiera, etc.

Presedintele Legislativului a accentuat, de asemenea, faptul ca tara noastra va continua ritmul ascendent al reformelor interne, care reprezinta un element important al modului de evolutie ulterioara a dialogului politic cu Uniunea Europeana. Spicherul a pledat pentru demararea discutiilor pe marginea obtinerii unui mandat de negociere a unui nou aranjament juridico-politic cu UE, odata cu expirarea in vara anului curent a Acordului de Parteneriat si Cooperare.

Potrivit lui Marian LUPU, Parlamentul moldovean va acorda pe parcursul acestui an o atentie sporita rolului de monitorizare a modului de punere in aplicare a legilor adoptate. In acest sens, a mai adaugat spicherul, Legislativul va intensifica programul de audieri parlamentare, in special prin desfasurarea acestui exercitiu in plenul Parlamentului.

"Legislativul de la Chisinau va depune eforturi consolidate pentru realizarea progreselor si reformelor destinate viitorului european al Moldovei", a relevat Presedintele Parlamentului.

Partile au mai subliniat drept deosebit de important si modul in care clasa politica din Moldova va desfasura alegerile parlamentare din 2009. Oficialii au pledat pentru un scrutin democratic in spiritul valorilor europene fundamentale, care sa probeze aspiratiile europene ale societatii moldovenesti.

Oficialii au abordat, de asemenea, aspecte ce se refera la dialogul si relatiile moldo-romane, accentuandu-se necesitatea dezvoltarii unor relatii de buna vecinatate in spiritul valorilor europene.

Republica Moldova si Bulgaria inregistreaza relatii de prietenie si parteneriat durabil, atat in plan bilateral, regional, precum si in context de cooperare europeana, au apreciat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, si Serghei STANISHEV, Prim - ministru al Republicii Bulgaria, in cadrul intrevederii de astazi.

Serghei STANISHEV a afirmat faptul ca Bulgaria este disponibila sa sustina Republica Moldova pe calea integrarii europene, in special prin experienta recenta de care dispune aceasta tara.

Premierul bulgar a accentuat sustinerea Bulgariei pentru extinderea ulterioara a Uniunii Europene si acordarea din partea UE a unei atentii prioritare statelor din regiunea Sud-est europeana. In acest context, oficialul de la Sofia a mai comunicat faptul ca autoritatile bulgare vor pleda pentru o reechilibrare a Politicii Europene de Vecinatate si atentie sporita statelor din aceasta regiune.

Serghei STANISHEV a reconfirmat sustinerea Bulgariei in raport cu reglementarea problemei transnistrene in baza principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre.

Premierul bulgar a adus multumiri autoritatilor Moldovei pentru atitudinea si conditiile create pentru diaspora bulgara din tara noastra.

Seful Cabinetului de Ministri de la Sofia a evidentiat, de asemenea, rolul deosebit care ii revine forului legislativ in asigurarea realizarii reformelor democratice a tarii si a exprimat disponibilitatea Sofiei de a impartasi practica bulgara de ajustare a normelor legislative la Acquis-ul comunitar.

Marian LUPU a remarcat, la randul sau, dialogul excelent existent intre cele doua state si cooperarea dinamica stabilita pe dimensiune multilaterala.

In acelasi timp, spicherul a pledat pentru intensificarea contactelor pe dimensiunea parlamentara, in particular prin organizarea schimburilor de vizite la nivelul grupurilor de prietenie si a comisiilor de profil.

Presedintele Parlamentului a salutat decizia Guvernului bulgar privind scutirea de plata pentru vizele de tranzit pentru cetatenii moldoveni posesori de viza Schengen si de permise de sedere legala pe teritoriul statelor membre ale UE.

Spicherul a relevat, de asemenea, rolul constructiv pe care il are comunitatea bulgara din Republica Moldova in asigurarea unei armonii interetnice in societate.

Interlocutorii s-au mai pronuntat pentru activizarea raporturilor comercial-economice dintre cele doua tari si identificarea oportunitatilor de dezvoltare a unor noi parteneriate de afaceri reciproc avantajoase.

15.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova