version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











5 june 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Oskars KASTENS, Presedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Europene din cadrul Parlamentului Republicii Letonia.

Marian LUPU si-a exprimat speranta ca proiectul Memorandumului tripartit Moldova-Letonia-Suedia va fi definitivat in curand si va putea fi semnat de catre cele trei parti in vederea initierii cooperarii si asistentei in directia integrarii europene a Republicii Moldova. In acelasi timp, Presedintele Legislativului a subliniat faptul ca Parlamentul de la Chisinau este determinat sa-si consolideze eforturile in vederea armonizarii legislatiei nationale la normele Acquis-ului comunitar.

Potrivit spicherului, conform unor amendamente la legislatia tarii, care urmeaza sa fie aprobate in lectura finala, structurile executiva si legislativa ale Republicii Moldova vor trebuie sa tina cont in procesul de elaborare si adoptare a actelor legislative de reglementarile dreptului comunitar in materie. Marian LUPU a precizat, de asemenea, ca noile stipulari prevad ca dupa necesitate sa fie facute propuneri de modificare, completare a actelor legislative interne ale caror norme nu sunt compatibile cu reglementarile dreptului comunitar, iar nota informativa a fiecarui proiect de lege urmeaza sa cuprinda o mentiune expresa cu privire la compatibilitatea acestuia cu reglementarile dreptului comunitar si, daca este cazul, masurile de armonizare ce se impun. Spicherul a accentuat ca acest fapt va stimula o crestere calitativa in procesul de elaborare si adoptare a actelor legislative si va impulsiona, de asemenea, procesul de armonizare a legislatiei tarii la normele comunitare.

La randul sau, Oskars KASTENS, Presedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Europene din cadrul Parlamentului leton, a salutat aceasta initiativa legislativa a forului legiuitor al Republicii Moldova, precum si intentia Republicii Moldova de a anula de la 1 ianuarie 2007 vizele pentru cetatenii statelor-membre ale UE. Potrivit oficialului leton, gesturile respective probeaza in fapte vectorul si aspiratiile europene ale autoritatilor Republicii Moldova si transmit un semnal pozitiv institutiilor europene.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, aspecte ce vizeaza oportunitatea intensificarii cooperarii regionale si a schimbului de experienta intre statele din regiune, in contextul integrarii europene ale acestora, precum si perspectivele intensificarii dezvoltarii relatiilor bilaterale moldo-letone.

05.06.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova