version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











12 june 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Ali DINCER, vicepresedinte al Marii Adunari Nationale a Turciei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Charalambos DIMITRIOU, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Elene in Republica Moldova, cu sediul la Kiev.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Ali DINCER, vicepresedinte al Marii Adunari Nationale a Turciei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU si-a exprimat speranta ca vizita oficialului turc va contribui la dezvoltarea si consolidarea relatiilor bilaterale dintre cele state, intrucat Turcia este un partener deosebit de important pentru Republica Moldova, atat pe dimensiunea raporturilor bilaterale, precum si in contextul cooperarii regionale si internationale.

Marian LUPU a exprimat gratitudine Turciei pentru sustinerea Republicii Moldova in procesul de aderare cu statut de membru cu drepturi depline la SEECP, precum si in intentia noastra de a obtine acelasi statut in cadrul CEFTA. In acelasi timp, Presedintele Legislativului a adresat multumiri autoritatilor Turciei pentru proiectele realizate in tara noastra prin intermediul Agentiei Turce pentru Dezvoltare Internationala (TICA), mentionand ca Parlamentul va sustine si va contribui la implementarea atat a proiectelor TICA, dar si a celor initiate de catre oamenii de afaceri in vederea dezvoltarii social-economice a Autonomiei Gagauz-Yeri.

Spicherul s-a pronuntat, de asemenea, pentru intensificarea instrumentelor pe care le ofera diplomatia parlamentara in vederea stabilirii pe baza permanenta a unui dialog politic sincer si a unor contacte mai active intre oamenii de afaceri moldoveni si tuci.

In acest context, interlocutorii au subliniat rolul activ pe care urmeaza sa il joace parlamentele Republicii Moldova si al Turciei in vederea intensificarii relatiilor social-economice, politice si culturale dintre cele doua state, precum si in sprijinul unor proiecte si investitii comune.

Totodata, Presedintele Parlamentului a subliniat necesitatea impulsionarii activitatii grupurilor parlamentare de prietenie si a reiterat invitatia adresata unei delegatii a comisiei parlamentare de politica externa a Marii Adunari Nationale a Turciei de a vizita Republica Moldova. Spicherul a opinat ca aceste instrumente de cooperare ar oferi posibilitatea initierii unor discutii eficiente intre cele doua foruri legislative si ar pune bazele unui dialog practic continuu.

La randul sau, Ali DINCER a exprimat interesul Turciei pentru intensificarea colaborarii bilaterale moldo-turce, in particular oficialul turc a mentionat necesitatea valorificarii mai eficiente a oportunitatilor de afaceri dintre cele doua tari. Totodata, vicepresedintele Marii Adunari Nationale a Turciei a afirmat ca mediile de afaceri din Turcia sunt interesate in derularea unor proiecte si a unor investitii in Republica Moldova, inclusiv in domeniul agricol.

Referindu-se la problema transnistreana, oficialul turc a exprimat sprijinul si suportul Turciei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si sustinerea pozitiei oficiale a Moldovei.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, aspecte ce vizeaza posibilitatea efectuarii unui schimb de experienta in domeniul consolidarii autonomiei administrative si financiare a administratiei publice locale si posibilitatea facilitarii regimului de vize dintre cele doua state.

La intrevedere au participat, de asemenea, Iurie ROSCA, vicepresedinte al Parlamentului, Leonid BUJOR, presedinte al grupului parlamentar de prietenie cu Turcia, Sergiu STATI, presedintele comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana.

Dupa intrevedere, Ali DINCER a semnat in Cartea Oaspetilor de Onoare a Parlamentului Republicii Moldova si a facut, impreuna cu Marian LUPU, scurte declaratii pentru presa.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a prezidat, luni, 12 iunie curent, sedinta de lucru a Consiliului de Observatori pentru monitorizarea procesului de reconstructie si restaurare a complexului monastic Curchi, la care au participat si oamenii de afaceri dispusi sa contribuie la lucrarile de restaurare.

Marian LUPU a solicitat urgentarea efectuarii lucrarilor de proiectare si inceperea lucrarilor de constructie la obiectivele administrative de pe teritoriul complexului. Totodata, antreprenorul general urmeaza sa prezinte in termeni rezonabili informatia necesara pentru derularea lucrarilor de constructie.

Lucrari de constructie sunt planificate sa fie initiate la doua case calugaresti, biblioteca si muzeul manastirii, casa arhiereasca, casa staretului si biserica Sfantul Dumitru.

Consiliul de Observatori a fost instituit pentru asigurarea transparentei si competitivitatii procesului de executare a lucrarilor in procesul de restaurare a complexului monastic Curchi. Din componenta Consiliului fac parte membri ai Executivului, reprezentanti ai organizatiilor ecologice, obstesti, etc. Presedinte al Consiliului de Observatori este Ala POPESCU, sefa Curtii de Conturi.

12.06.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova