version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











28 june 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu delegatia ad-hoc a Parlamentului European din cadrul Comitetului de Cooperare Parlamentara RM - UE (CCP RM - UE), care efectueaza, intre 27 - 30 iunie curent, o vizita oficiala in tara noastra. Delegatia este condusa de catre Mariane MIKKO, copresedinte al CCP RM - UE. Din componenta delegatiei fac parte, de asemenea, Zdzislav Zbigniew PODKANSKI si Rihards PIKS.

Marian LUPU a subliniat faptul ca respectiva vizita constituie o buna oportunitate pentru abordarea in cadrul unui dialog sincer si deschis a unui sir intreg de aspecte ale cooperarii bilaterale interparlamentare dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

Presedintele Parlamentului a facut o scurta trecere in revista a celor mai importante actiuni ale Legislativului orientate in directia armonizarii legislatiei nationale la Acquis-ul comunitar si implementarii Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana. Spicherul a precizat ca Republica Moldova nu doreste sa ramana la nivelul declaratiilor politice si realizeaza pe deplin importanta sustinerii acestor afirmatii prin actiuni concrete. "Este in joc credibilitatea Republicii Moldova in fata institutiilor europene, dar realizarea reformelor democratice este primordiala, in primul rand, pentru poporul Republicii Moldova", a adaugat Marian LUPU.

In context, spicherul a informat oficialii europeni despre anularea de catre Parlament cu incepere de la 1 ianuarie 2007 a regimului de vize pentru cetatenii statelor - membre ale Uniunii Europene. De asemenea, Marian LUPU a precizat ca Legislativul a votat recent un proiect de lege care obliga institutiile executiva si legislativa ca incepand cu 1 septembrie curent, sa tina cont in procesul de elaborare si adoptare a actelor legislative de reglementarile dreptului comunitar in materie.

La fel, Marian LUPU a informat membrii delegatiei europene despre stabilirea unui parteneriat eficient cu forurile omoloage din Romania, Ungaria si Tarile Baltice, in vederea preluarii experientei de integrare europeana a acestora.

Presedintele Legislativului a mai comunicat ca, in conformitate cu angajamentele asumate in fata Consiliului Europei, Parlamentul Republicii Moldova va examina pana la sfarsitul sesiunii curente elaborarea si modificarea a circa 40 de proiecte de lege care vizeaza reformarea sectoarelor de importanta majora pentru societate: independenta sistemului judiciar, libertatea mass-media, autonomia administratiei publice locale, etc.

Totodata, spicherul a remarcat stabilirea unei cooperari dintre Parlament si societatea civila, mentionand faptul ca la sfarsitul anului curent va avea loc o conferinta de evaluare a rezultatelor si vor fi trasate prioritatile pentru cooperarea ulterioara.

Marian LUPU, de asemenea, a apreciat inalt invitatia adresata parlamentarilor moldoveni de a efectua in luna septembrie curent o vizita oficiala la Parlamentul European.

La randul sau, Mariane MIKKO a apreciat pozitiv actiunile realizate de forul legislativ, mentionand, totodata, necesitatea supravegherii procesului de implementare a proiectelor de lege.

Seful delegatiei ad-hoc a Parlamentului European din cadrul CCP RM - UE a subliniat, de asemenea, necesitatea unui dialog intens cu organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media in procesul de elaborare a Codului Audiovizualului. Mariane MIKKO a mai recomandat parlamentarilor moldoveni sa tina cont de prevederile expertizelor Consiliului Europei si a OSCE, precum si sa asigure ca prevederile Codului Audiovizualului sa corespunda tuturor normelor democratice din domeniu.

Mariane MIKKO la fel s-a interesat de situatia in domeniul administratiei publice locale si eforturile autoritatilor moldovene privind combaterea coruptiei in Republica Moldova.

Interlocutorii, de asemenea, au discutat aspecte privind reglementarea diferendului transnistrean.

La intrevedere au participat, de asemenea, Victor STEPANIUC, Co-presedinte al CCP RM-UE, si Sergiu STATI, presedinte al Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana.

Ulterior, oficialii europeni au avut o intrevedere cu biroul Comitetului de Cooperare Parlamentara RM - UE.

28.06.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova