version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











26 june 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Boris TARASIUK, ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a salutat caracterul dinamic al relatiilor bilaterale moldo-ucrainene, subliniind faptul ca Republica Moldova doreste consolidarea dialogului politic si a cooperarii bilaterale, inclusiv pe plan regional si in directia integrarii europene.

Presedintele Parlamentului a apreciat inalt contributia Ucrainei la procesul de reglementare a diferendului transnistrean, mentionand in particular inaintarea unui plan de solutionare a conflictului si instituirea in comun a unui nou regim vamal pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Totodata, spicherul a precizat ca forul legislativ moldovean a adoptat in 2005 un set de documente in sustinerea planului ucrainean de reglementare a conflictului transnistrean. In acelasi timp, spicherul a reiterat necesitatea reluarii procesului de negocieri si inlocuirii actualului mecanism de mentinere a pacii din Zona de Securitate cu o misiune internationala de observatori, intrucat actualul mecanism este ineficient si nu asigura securitatea in aceasta regiune.

Marian LUPU, de asemenea, s-a pronuntat pentru efectuarea unui schimb de experienta in directia integrarii europene intre forurile legislative ale celor doua state, in particular la nivelul comisiilor permanente, a grupurilor de prietenie, etc. In acest sens, Presedintele Legislativului a accentuat disponibilitatea si deschiderea forului legiuitor catre o cooperare intensa si constructiva cu colegii din Ucraina.

Referindu-se la situatia politica actuala din statul vecin, Marian LUPU a precizat ca Republica Moldova este interesata in stabilitatea social-politica si economica a Ucrainei, atat in calitate de vecin, precum si de important partener al Republicii Moldova.

Ministrul de Externe al Ucrainei a precizat, la randul sau, ca este de datoria Ucrainei sa ajute Republica Moldova in restabilirea integritatii teritoriale si a suveranitatii sale, precum si sa contribuie la solutionarea pasnica a problemei transnistrene in conformitate cu interesele Republicii Moldova. Boris TARASIUK a afirmat, de asemenea, ca Ucraina nu regreta si nu va renunta la implementarea Declaratiei comune a premierilor moldovean si ucrainean, cu toate ca noul regim vamal la frontiera moldo-ucraineana a cauzat Ucrainei pierderi economice.

Seful diplomatiei ucrainene a apreciat inalt atentia acordata comunitatii ucrainenilor din Republica Moldova si s-a pronuntat in context pentru semnarea cat mai grabnica a unei Intelegeri privind statutul minoritatilor etnice in cele doua state.

29.06.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova