version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











8 may 2007

"Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Thomas HAMMARBERG, Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

Comisarul Consiliului Europei s-a pronuntat pentru consolidarea cooperarii dintre Consiliul Europei si Republica Moldova in domeniul protectiei drepturilor omului. Thomas HAMMARBERG a mai exprimat disponibilitatea forului paneuropean de a asista tara noastra in implementarea si monitorizarea aplicarii in practica a legislatiei ce vizeaza drepturile omului.

In acelasi timp, oficialul european a salutat existenta in cadrul legislativului moldovean a unei Comisii pentru drepturile omului, precum si a institutiei avocatilor parlamentari. Referindu-se la activitatea avocatilor parlamentari, oficialul a subliniat necesitatea numirii unui avocat parlamentar responsabil in particular pentru drepturile copilului.

De asemenea, oficialul european a mentionat importanta protejarii drepturilor migrantilor moldoveni aflati peste hotarele tarii. In acest sens, Thomas HAMMARBERG a remarcat faptul ca migratia ilegala reprezinta o problema paneuropeana, exprimandu-si, totodata, interesul si disponibilitatea de a coopera in comun cu Parlamentul si autoritatile Republicii Moldova in vederea redresarii situatiei in acest domeniu.

Marian LUPU a remarcat faptul ca Parlamentul de la Chisinau, in urma intelegerii atinse recent cu Franco FRATTINI, Vicepresedinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Justitie, Libertate si Securitate, urmeaza sa instituie pe parcursul anului curent o comisie speciala care va elabora un raport referitor la situatia privind implementarea legislatiei ce vizeaza respectarea drepturilor omului in tara noastra sub multiple aspecte, o atentie deosebita fiind acordata protectiei drepturilor migrantilor, victimelor traficului de fiinte umane, etc. Spicherul a accentuat ca raportul elaborat de catre legislativul moldovean va fi adus la cunostinta Comisiei Europene si a Consiliului Europei. Potrivit Presedintelui Parlamentului, acest raport ar constitui o baza solida pentru identificarea de noi actiuni de sustinere a drepturilor omului si reformelor democratice in tara noastra.

Oficialul Consiliului Europei a remarcat ca, de fapt, Republica Moldova este una dintre putinele tari, de rand cu Lituania si Suedia, unde exista un Plan National de Actiuni in domeniul drepturilor omului. Potrivit comisarului CoE, experienta Republicii Moldova ar fi utila pentru celelalte tari europene, oficialul european adresand o invitatie tarii noastre de a participa la mijlocul lunii iunie curent la Stockholm, Suedia, la Forumul Democratiei, reuniune care va lua in dezbatere probleme privind asigurarea drepturilor omului.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat subiecte ce vizeaza cooperarea autoritatilor cu exponentii societatii civile. "Consolidarea unei societati civile puternice este in interesul autoritatilor Republicii Moldova si suntem in continuare disponibili pentru o cooperare deschisa si pe baza permanenta cu sectorul asociativ", a afirmat Presedintele Parlamentului.

Marian LUPU a accentuat faptul ca pe parcursul anului curent Parlamentul Republicii Moldova va acorda o atentie sporita modului de implementare a legislatiei adoptate si va efectua o monitorizare continua a realizarii in practica a prevederilor legislative, precum si a recomandarilor Consiliului Europei.

In alta ordine de idei, oficialul Consiliului Europei a salutat modelul de dialog si armonie interetnica existente in Republica Moldova, deosebit de importante pentru realizarea reformelor democratice.

08.05.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova