version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











16 may 2007

DECLARATIE A CABINETULUI PRESEDINTELUI PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Goran LENNMARKER, Presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, care efectueaza intre 16 - 18 mai curent, o vizita in tara noastra.

DECLARATIE A CABINETULUI PRESEDINTELUI PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA

Cabinetul Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova face urmatoarele precizari:

In ziua de marti, 15 mai curent, Partidul Social Liberal a difuzat o informatie referitor la intalnirea din 13 mai curent a Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova cu locuitorii oraselului Telenesti.

Aducem la cunostinta opiniei publice faptul ca intrevederea Presedintelui Parlamentului cu locuitorii oraselului Telenesti a fost stabilita cu doua saptamani anterior zilei de 13 mai. Initial, intalnirea a fost planificata pentru ora 12.00. Ulterior, cabinetul Presedintelui Parlamentului a fost informat despre faptul ca la ora 14.00 in acelasi local a fost stabilita o actiune a reprezentantilor Partidului Social Liberal. Pentru a nu se admite suprapunerea celor doua evenimente, intalnirea Presedintelui Parlamentului cu locuitorii or. Telenesti a fost transferata pentru ora 11.00, ora la care a si inceput. Actiunea a durat pana la ora 13.20, cea mai mare parte a intalnirii fiind dedicata unei sesiuni de intrebari si raspunsuri.

Cabinetul Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova precizeaza ca programul intrevederilor Presedintelui Parlamentului este, in general, stabilit din timp cu cel putin doua saptamani si nu este organizat in functie de agenda de lucru a formatiunilor politice.

Informatiile inexacte distribuite de catre exponentii Partidului Social Liberal referitor la agenda Presedintelui Parlamentului survin pe marginea desfasurarii echilibrate a campaniei electorale pentru alegerile locale din 3 iunie curent. Afirmatiile PSL pot fi interpretate doar drept incercare a Partidului Social Liberal de a atribui un caracter neliber al alegerilor locale si de a insinua fraudarea mersului campaniei electorale si a rezultatelor finale ale alegerilor locale.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe perioada campaniei electorale, nu este permisa organizarea actiunilor publice cu caracter electoral in incinta cladirii Parlamentului Republicii Moldova, motiv pentru care structurile Aparatului Parlamentului nu pot fi implicate in organizarea si desfasurarea evenimentelor electorale in cladirea forului legislativ al tarii. Aceste actiuni se aplica tuturor fractiunilor parlamentare si deputatilor Parlamentului Republicii Moldova.

In conformitate cu normele si principiile etice general acceptate si fiind constienti de importanta desfasurarii unor alegeri libere si corecte pentru constituirea unei societati democratice, este de responsabilitatea tuturor concurentilor electorali sa manifeste corectitudine si sa participe la campania electorala in conditii de concurenta egala, respect reciproc pentru oponentii politici si cetatenii Republicii Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Goran LENNMARKER, Presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, care efectueaza intre 16 - 18 mai curent, o vizita in tara noastra.

Marian LUPU a afirmat ca Republica Moldova atribuie o importanta deosebita cooperarii cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, institutie care reprezinta un valoros partener de cooperare al tarii noastre. Spicherul a remarcat, de asemenea, relevanta dimensiunii parlamentare a OSCE in calitate de important for de discutii privitor la fortificarea reformelor democratice in statele-participante ale OSCE.

Presedintele Parlamentului a mentionat importanta efectuarii unei vizite de studiu in tara noastra de catre reprezentantii grupului pentru Moldova din cadrul AP a OSCE, in vederea crearii unui amplu tablou real asupra evolutiei situatiei in procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Presedintele Parlamentului a mai subliniat contributia deosebita din partea OSCE pentru sustinerea impulsionarii reformelor democratice in Republica Moldova si rolul acestei organizatii in procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

In acelasi timp, spicherul a subliniat faptul ca identificarea unei solutii referitor la reglementarea problemei transnistrene poate fi promovata doar in cadrul formatului de negocieri 5+2. "Republica Moldova isi doreste identificarea unei solutii viabile si durabile a conflictului transnistrean. Participarea la discutii a actorilor internationali este esentiala", a relevat Presedintele Legislativului. Totodata, Marian LUPU a pledat pentru inlocuirea actualului mecanism de pacificare din regiunea transnistreana cu o misiune internationala de observatori civili si militari.

Marian LUPU, de asemenea, a reiterat alegerea constienta si ireversibila a integrarii europene de catre Republica Moldova. "Demersul european al Republicii Moldova constituie nu doar o alegere a clasei politice moldovenesti, ci, in primul rand, o aspiratie a poporului", a adaugat spicherul.

In calitate de parlamentar in forul legislativ suedez, Goran LENNMARKER a remarcat interesul deosebit pe care il are Suedia pentru evolutia situatiei social-economice si politice din Republica Moldova.

"In prezent construim o Europa unita si libera pentru toate statele, mari sau mici. Republica Moldova este la fel de europeana precum Suedia sau Franta. Nu trebuie sa fim divizati de frontiere, ci sa ne regasim in Europa in baza valorilor comune ale democratiei europene", a afirmat oficialul OSCE.

Goran LENNMARKER a subliniat faptul ca Suedia sustine aspiratiile europene ale Republicii Moldova si considera ca Republica Moldova trebuie sa-si valorifice pe deplin statutul de tara europeana. In acest context, oficialul a salutat semnarea in viitorul apropiat a Memorandumului trilateral dintre Parlamentele Republicii Moldova-Suedia-Letonia, apreciind drept extrem de utila aceasta cooperare intre statele cu experienta si vechi traditii in integrarea europeana, pe de o parte, si statele aflate abia la inceputul parcursului european, pe de alta parte.

Presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE a reiterat faptul ca Parlamentului ii revine un rol crucial in procesul de promovare a reformelor democratice, in particular in calitate de institutie abilitata cu functii de monitorizare si control asupra modului de implementare a legislatiei.

De asemenea, oficialul OSCE a reconfirmat sustinerea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si s-a pronuntat pentru implicarea mai activa a Adunarii Parlamentare a OSCE in procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

16.05.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova