version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











24 may 2007

Delegatia Parlamentului Republicii Moldova, condusa de spicherul Marian LUPU, se afla, intre 22 - 25 mai curent, in vizita oficiala in Republica Federala Germania.

In prima zi a programului delegatia parlamentara a avut intrevederi cu Norbert LAMMERT, Presedintele Bundestagului, cu liderii fractiunilor politice, precum si cu Ruprecht POLENZ, Presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa din Legislativul german.

"Unul dintre obiectivele acestei vizite este dezvoltarea dialogului parlamentar pentru ca Republica Moldova sa devina mai vizibila si mai cunoscuta in spatiul european", a spus Marian LUPU. In context, Presedintele Parlamentului, solicitat de interlocutori, s-a referit la procesul consolidarii reformelor democratice si economice, la situatia de moment in procesul solutionarii diferendului transnistrean, precum si la relatiile Republicii Moldova in context regional.

In alta ordine de idei, Presedintele Parlamentului moldovean a multumit autoritatilor germane pentru sprijinul acordat demersurilor pro-europene ale tarii noastre, in special pe parcursul exercitarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Apreciind inalt rezultatele obtinute, precum facilitarea regimului comercial si celui de circulatie a cetatenilor Republicii Moldova in spatiul comunitar, Marian LUPU a pledat pentru promovarea abordarii diferentiate a tarilor din vecinatatea UE. Aceasta abordare a fost lansata de autoritatile germane ca o noua viziune a Politicii Europene de Vecinatate, cunoscuta ca initiativa PEV+. In context, Presedintele Legislativului moldovean a pledat pentru oferirea tarii noastre a perspectivei europene in cadrul PEV+, care sa fie reflectata intr-un cadru contractual calitativ nou al relatiilor moldo-comunitare.

In alta ordine de idei, interlocutorii au discutat aspecte ce vizeaza securitatea tarii, precum si implicatiile pentru securitatea regionala, ca urmare a existentei unui conflict inghetat la frontiera cu UE. Spicherul moldovean a reiterat fermitatea conducerii statului de a actiona in formatul 5 + 2, chemand statele-membre ale UE sa formeze o pozitie consolidata si activa si sugerand ca un factor important al consolidarii securitatii tarii ar fi acordarea RM a Preferintelor Comerciale Asimetrice cu UE. De asemenea, in conditiile finalizarii programului comunitar TACIS, Marian LUPU a sugerat colegilor germani sa examineze oportunitatea completarii asistentei tehnice acordate Moldovei cu instrumente similare celor acordate anterior statelor-candidate, precum SAPARD, ISPA, etc.

"Fiecare cetatean al Republicii Moldova trebuie sa simta efectele benefice ale asistentei comunitare", a mai spus seful Legislativului moldovean.

Parlamentarii germani s-au pronuntat in favoarea sustinerii demersurilor pro-europene ale Republicii Moldova, mentionand ca identitatea europeana a tarii este in afara oricaror dubii, pozitia Bundestag-ului fiind una de deschidere a UE pentru Moldova.

"Vom pleda pentru acordarea Republicii Moldova a sprijinului de orice natura in acest sens - economic, politic, etc.", a spus Norbert LAMMERT, seful Bundestag-ului, accentuand, totodata, necesitatea transformarilor interne in tara noastra.

In contextul extinderii dialogului parlamentar, seful Legislativului moldovean l-a invitat pe Ruprecht POLENZ, Presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa a Bundestag-ului, sa viziteze Republica Moldova.

24.05.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova