version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











11 may 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a prezidat prima sedinta a Comisiei speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator, la care au participat experti independenti si reprezentanti ai mediului de afaceri.

Marian LUPU a subliniat importanta desfasurarii cu succes a etapei a doua a reformei regulatorii si implementarii Legii cu privire la principiile de baza de reglementare a activitatii de intreprinzator ("Ghilotina II") in vederea crearii unui cadru juridic favorabil mediului de afaceri si climatului investitional pentru dezvoltarea social-economica.

Potrivit Presedintelui Parlamentului, pana la sfarsitul lunii mai curent Comisia de stat pentru reglementarea activitatii de intreprinzator si autoritatile administratiei publice responsabile urmeaza sa prezinte Comisiei parlamentare speciale setul de amendamente la actele legislative ce vizeaza activitatea antreprenoriala.

Marian LUPU a subliniat faptul ca odata cu prezentarea de catre Guvern a setului de amendamente la circa 68 de acte legislative in vigoare, Comisia speciala in comun cu expertii independenti desemnati in cadrul proiectul Bancii Mondiale "Ameliorarea competitivitatii" si cu Consiliul Consultativ in Afaceri, constituit din organizatii de specialitate din sectorul asociativ in conditiile Conceptiei privind cooperarea Parlamentului cu societatea civila, va examina acest pachet si il va supune spre dezbatere Parlamentului pana la finele sesiunii curente.

Exponentii mediului de afaceri s-au pronuntat pentru studierea impactului pachetului de amendamente asupra activitatii de antreprenoriat si pentru instituirea unor elemente de garantii pentru asociatiile de afaceri.

"Pachetul de amendamente ce vizeaza legile care reglementeaza activitatea de intreprinzator va fi examinat impreuna de catre autoritati si mediul de afaceri in baza de parteneriat. Autoritatile Republicii Moldova acorda o importanta deosebita reformei regulatorii, de aceea aspectul calitativ al continutului pachetului de modificari va sta la baza activitatii Comisiei parlamentare speciale", a accentuat Presedintele Parlamentului.

Comisia speciala a fost constituita la finele lunii martie curent si urmeaza sa examineze rapoartele si propunerile de modificare a actelor legislative in domeniul reglementarii activitatii de intreprinzator.

Legea cu privire la principiile de baza de reglementare a activitatii de intreprinzator a fost adoptata in luna iulie 2006 urmand sa intre in vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicarii. Obiectivul legii este asigurarea libertatii comertului si activitatii de intreprinzator, concurentei libere si crearea unui cadru favorabil de dezvoltare economica.

11.05.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova