version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











3 november 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Gediminas KIRKILAS, Prim ministru al Republicii Lituania, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Interlocutorii au mentionat importanta consolidarii relatiilor bilaterale si necesitatea intensificarii contactelor la nivel parlamentar. Partile au salutat deschiderea Ambasadei Lituaniei la Chisinau, precum si au remarcat importanta vizitei in Republica Moldova in primul semestru al anului viitor a Presedintelui Parlamentului Lituaniei. De asemenea, interlocutorii au subliniat importanta desfasurarii Forumului economic moldo-lituanian in vederea impulsionarii dezvoltarii raporturilor comercial-economice moldo-lituaniene.

Marian LUPU a exprimat interesul Republicii Moldova in preluarea practicii de integrare europeana a Lituaniei, indeosebi in procesul ajustarii legislatiei nationale la standardele comunitare in contextul implementarii Planului Individual de Actiuni RM - UE. Spicherul a precizat ca pentru Republica Moldova transferul de experienta obtinuta de catre Lituania in procesul de integrare europeana este extrem de valoros, intrucat tara noastra se confrunta cu insuficienta de capacitati administrative in acest sens.

In aceasta ordine de idei, Gediminas KIRKILAS a propus organizarea unei vizite la forul legislativ moldovean a membrilor Comisiei pentru integrare europeana din Seimas-ul Lituaniei.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, aspecte ce vizeaza relatiile moldo-comunitare, in special facilitarea regimului comercial si de obtinere a vizelor in contextul apropiatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana. Spicherul moldovean a solicitat suportul autoritatilor lituaniene in aplicarea tratamentului diferentiat al Republicii Moldova in contextul apropiatei revizuiri a Politicii Europene de Vecinatate. La randul sau, Prim ministrul Lituaniei a sustinut diferentierea notiunilor de "vecini europeni" si "vecini ai Uniunii Europene", valabila pentru cazul Republicii Moldova.

03.11.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova