version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











8 november 2006

Vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Maria POSTOICO, a prezidat astazi o sedinta de lucru in problema protectiei drepturilor copilului, cu participarea a doi experti internationali, Nigel CANTWEL, unul dintre autorii Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, si Herve BOECHAT, expert international in domeniul protectiei copilului.

La eveniment au participat, de asemenea, reprezentanti ai Comisiei juridice pentru numiri si imunitati, ai Comisiei pentru drepturile omului, ai Comisiei pentru protectie sociala, sanatate si familie si ai Comisiei pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica. In cadrul respectivei sedinte de lucru a fost lansat manualul pentru legiuitori "Protectia copilului. Manual pentru parlamentari", care, cu concursul UNICEF, a fost distribuit si deputatilor moldoveni. Manualul contine aspecte importante si recomandari pentru deputati in procesul de examinare si adoptare a actelor legislative ce tin de protectia copilului si va servi drept un bun instrument de lucru in activitatea legislativa.

Maria POSTOICO a subliniat importanta stabilirii unei cooperari permanente si eficiente intre institutiile internationale si autoritatile nationale ale statului. Vicepresedintele Parlamentului a exprimat recunostinta UNICEF pentru dialogul constructiv si pentru disponibilitatea de a asista Parlamentul Republicii Moldova in procesul de amendare sau elaborare a proiectelor de acte legislative in domeniul protectiei drepturilor copilului.

"In afara de statutul nostru de parlamentari, noi mai suntem si parinti, iar acest fapt ne face sa constientizam importanta protectiei drepturilor copilului si sa depunem eforturile necesare pentru a contribui, prin perfectionarea cadrului legislativ, la imbunatatirea situatiei in acest domeniu", a mai afirmat Maria POSTOICO.

Expertii internationali au expus viziunea UNICEF asupra rolului parlamentarilor in promovarea si respectarea principiilor Conventiei ONU, au analizat unele prevederi din legislatia nationala privind protectia copiilor, in special a celor fara ingrijire parinteasca si procesul de adoptii, prin prisma corespunderii lor cu legislatia internationala. In context, expertii internationali au subliniat importanta elaborarii unor politici si a unui cadru legislativ integrat in domeniul drepturilor copilului.

"Fiecarui copil din Moldova trebuie sa-i fie asigurat dreptul la o familie. In cazul copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca trebuie dezvoltate servicii familiale la nivel de comunitate", a sustinut Nigel CANTWEL.

Totodata, expertii UNICEF au sugerat necesitatea crearii unei institutii nationale specializate in protectia drepturilor copilului, care ar servi drept autoritate abilitata sa apere si sa promoveze interesele copilului in corespundere cu realitatile societatii din Republica Moldova.

08.11.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova