version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











29 november 2006

Presedintele Parlamentului, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu conducerea Confederatiei Nationale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) in frunte cu presedintele acesteia Leonid Cerescu.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, l-a primit astazi pe Fernando de Galainena Rodriguez, seful misiunii permanente a Regatului Spaniei la OSCE.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, l-a primit astazi pe Daniele Mancini, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Italiene in Republica Moldova cu sediul la Bucuresti.

Presedintele Parlamentului, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu conducerea Confederatiei Nationale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) in frunte cu presedintele acesteia Leonid Cerescu.

Subiectul intrevederii l-a constituit stabilirea unui mecanism de cooperare dintre Parlament si CNPM in procesul de elaborare si examinare a actelor legislative. Presedintele Parlamentului a subliniat ca aceasta colaborare se incadreaza in Conceptia privind cooperarea dintre Parlament si societatea civila, adoptata de legislativ in decembrie 2005.

La randul sau, Leonid Cerescu a mentionat ca, timp de zece de ani de activitate, CNPM a acumulat o anumita experienta, inclusiv de participare la elaborarea actelor legislative cu caracter economic si social.

In context, Marian Lupu a salutat aceste intentii ale patronatului, care este o organizatie importanta si reprezentativa. Conform Conceptiei, reprezentantilor sectorului asociativ li se ofera posibilitatea sa consulte proiectele de acte legislative inregistrate in Parlament prin intermediul paginii web a Parlamentului, care in viitorul apropiat va fi completata si cu agendele sedintelor saptaminale ale comisiilor permanente. Speaker-ul a sugerat patronatului sa utilizeze aceste oportunitati pentru a coopera in mod eficient cu comisiile permanente, in special cu cea pentru politica economica, buget si finante, pentru protectie sociala, sanatate si familie pe marginea proiectelor ce vizeaza activitatea lor.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, l-a primit astazi pe Fernando de Galainena Rodriguez, seful misiunii permanente a Regatului Spaniei la OSCE.

Sosit intr-o vizita de documentare in tara noastra in legatura cu preluarea de catre Spania a presedintiei OSCE, in anul 2007, Fernando de Galainena Rodriguez s-a aratat interesat, in special, de situatia privind reglementarea diferendului transnistrean. Spicherul Marian Lupu a informat ambasadorul despre eforturile depuse de autoritatile Republicii Moldova, inclusiv la nivel parlamentar, in vederea solutionarii acestui conflict si reluarii procesului de negocieri. Marian Lupu a subliniat rolul important al OSCE in procesul de reglementare a conflictului, mentionivnd in context Rezolutia pentru Moldova a Adunarii Parlamentare OSCE din 7 iulie 2006. De asemenea, Presedintele Parlamentului a apreciat eficienta recentei vizite la Chisinau a ambasadorilor acreditati pe linga OSCE. Marian Lupu si-a exprimat speranta ca si in perioada presedintiei spaniole, OSCE va acorda o atentie prioritara cooperarii cu Republica Moldova si subiectului transnistrean. Presedintele Parlamentului a solicitat sprijinul delegatiei spaniole la Summit-ului Ministerial anual al OSCE, care se va desfasura la inceputul lunii decembrie la Bruxelles. In cadrul lui Republica Moldova va promova o reflectare obiectiva a situatiei privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean si respectarea deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul cu privire la retragerea fortelor rusesti de pe teritoriul republicii noastre.

Fernando de Galainena Rodriguez a reiterat, la rindul sau, sprijinul Spaniei si a misiunii spaniole in cadrul OSCE pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Ambasadorul a dat asigurari de sustinere in continuare a reglementarii diferendului transnistrean si a aspiratiilor de integrare europeana a republicii noastre.

In cadrul intrevederii au fost abordate si alte aspecte, precum cele ce vizeaza implementarea reformelor democratice din tara noastra, cooperarea dintre Parlament si societatea civila.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, l-a primit astazi pe Daniele Mancini, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Italiene in Republica Moldova cu sediul la Bucuresti.

Discutiile din cadrul intrevederii s-au axat pe consolidarea relatiilor bilaterale moldo-italiene in contextul aspiratiilor de integrare europeana a Republicii Moldova. Spicherul Marian Lupu s-a referit la progresele inregistrate de tara noastra in procesul de implementare a Planului de Actiuni RM-UE, in ajustarea legislatiei nationale la acquis-ul comunitar. Presedintele Legislativului a solicitat suportul Italiei in vederea facilitarii regimului de acordare a vizelor Shengen cetatenilor moldoveni, precum si pentru acordarea Moldovei de catre Uniunea Europeana a Preferintelor Comerciale Autonome. De asemenea, Presedintele Parlamentului a mentionat doleanta autoritatilor moldovene de a coopera cu Banca Europeana de Investitii in baza unui acord-cadru cu aceasta institutie, care va contribui la dezvoltarea infrastructurii in tara. Marian Lupu a exprimat recunostinta ambasadorului italian pentru receptivitatea tarii sale la preocuparile autoritatilor de la Chisinau privind protejarea cetatenilor moldoveni aflati la munca in Italia, mentionand ca aceasta tara este printre primele State-membre ale Uniunii Europene cu care a fost dezvoltat cadrul juridic relevant.

Interlocutorii au apreciat mentinerea unui dialog politic moldo-italian constant si s-au pronuntat pentru extinderea dimensiunii parlamentare in contextual relatiilor dintre Republica Moldova si Italia, pe masura sa contribuie si la dezvoltarea cooperarii economice bilaterale. In prezent Italia este unul dintre cei mai importanti investitori si parteneri economici ai Republicii Moldova printre statele Uniunii Europene.

29.11.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova